Bitka u bošnjačkom spektru je jasna: Cijela opozicija uz Denisa Bećirovića protiv Bakira Izetbegovića

Bosna i Hercegovina
Bitka u bošnjačkom spektru je jasna: Cijela opozicija uz Denisa Bećirovića protiv Bakira Izetbegovića
,

Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića danas je potvrdio da će na izbore izaći samostalno, ali da će podržati zajedničkog kandidata opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Taj kandidat će biti Denis Bećirović iz SDP-a.

Političke karte su od danas mnogo jasnije. Iako će SDP tek u subotu potvrditi kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, sve je već prilično jasno.

Prethodnih dana dvojica od trojice čelnika Trojke, Elmedin Konaković (Narod i pravda) i Nermin Nikšić (SDP) obavljali su intenzivne razgovore sa predstavnicima nekoliko stranaka u cilju okupljanja što šireg kruga političkih stranaka za podršku jednom kandidatu za Predsjedništvo.

Iako ni Konaković ni Nikšić do sada nisu otvoreno kazali da će to biti Bećirović, izvjesno je da će to biti on. Tako se već sada zna da će Bećirovića podržati SDP, NiP, Naša stranka, SBB, NES, ali i stranka gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića koji u tom gradu suvereno vlada.

Cilj svih nabrojanih stranaka je da se zajednički suprostave predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću, koji će biti kandidat te stranke za člana Predsjedništva.

Ujedinjavanjem širokog kruga stranaka Bećiroviću rastu šanse za pobjedu, ali treba istaći da će svoje kandidate za istu poziciju imati i Stranka za BiH te Koalicija Država, koja je već nominovala Mirsada Hadžikadića.

Sada se postavlja pitanje ko ima vjernije birače, odnosno koliko će kandidatura Željka Komšića utjecati na rezultat u bošnjačkom političkom spektru.

Ovako širok zajednički nastup sa sobom nosi i postizbornu podjelu kolača, tako da se naprimjer u FBiH već može naslutiti izuzetno široka Vlada FBiH, jer će neminovno svaka stranka koja podrži Bećirovića nakon izbora očekivati i određenu naplatu za svoju podršku.

Grupa stranaka koja će podržati Bećirovića ovim zajedničkim nastupom je suzila i koalicioni prostor SDA-u, ali s obzirom da je na bh. političkom nebu sve moguće nikakve političke kombinacije više neće biti čudne.

Izvor:Klix

Ne propustite