Erdogan: Švedska i Finska su dom za teroriste, glasat ćemo protiv njihovog ulaska u NATO

Svijet
Erdogan: Švedska i Finska su dom za teroriste, glasat ćemo protiv njihovog ulaska u NATO
,

Širenje NATO-a usred najveće prijetnje Evropi od Drugog svjetskog rata čini se malo vjerojatnim jer je turski predsjednik Tayyip Erdogan u četvrtak ponovio svoje protivljenje članstvu Švedske i Finske u NATO-u.

Erdogan je proteklih dana sugerisao da bi mogao izazvati probleme Stockholmu i Helsinkiju dok se pokušavaju pridružiti savezu od 30 članova.

No, komentari turskog predsjednika u četvrtak bili su konkretniji u tom smislu prema evropskim nacijama koje jačaju svoju sigurnosnu odbranu kroz NATO.

U razgovoru sa skupinom mladih Turaka u videu objavljenom na Twitteru, Erdogan je optužio Švedsku i Finsku da su "dom za teroriste" - komentar koji upućuje na njegovo nezadovoljstvo njihovim odbijanjem da izruče pojedince koje je Turska smatrala "teroristima"

"NATO je sigurnosna organizacija, ne možemo prihvatiti prisutnost terorističkih organizacija u njoj", rekao je Erdogan prema prijevodu turskih medija.

Turski predsjednik optužio je ne samo dvije evropske nacije već i SAD-a da zatvaraju oči pred "uznemiravanjem" koje su kako tvrde pretrpjeli od članova Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Turska proglasile su PKK terorističkom skupinom.

"Što se tiče NATO-a, Švedska i Finska su sve te koje ugošćuju naše terorističke centre u svojim zemljama. I oni će ugostiti PKK, YPG", dodao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg zagovarao je u srijedu kandidature Švedske i Finske za pridruživanje savezu i ustvrdio: "Svi saveznici slažu se oko važnosti proširenja NATO-a."

"Svi se slažemo da moramo stajati zajedno i svi se slažemo da je ovo povijesni trenutak koji moramo iskoristiti", dodao je.

Ipak, Stockholmu i Helsinkiju trebat će zeleno svjetlo svih 30 zemalja članica, uključujući Tursku, kako bi ušli u sigurnosni savez.

Izvor:Klix

Ne propustite