“Dodik pušta Komšiću i Džaferoviću da rade šta hoće, a on u RS glumi žrtvu”

Bosna i Hercegovina
“Dodik pušta Komšiću i Džaferoviću da rade šta hoće, a on u RS glumi žrtvu”
.

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i počasni predsjednik PDP-a, ocijenio je kako se lider SNSD-a Milorad Dodik "sakrio u mišiju rupu" iz straha od novih sankcija.

Kao argument za svoju tvrdnju naveo je obraćanje predsjedavajućeg državnog predsjedištva Šefika Džaferović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a koje je Dodik, kako je istakao Ivanić, mogao spriječiti da je zaista htio.

Da li postoji raskol u opoziciji u entitetu Republika Srpska?

Mislim da će SDS (nakon PDP-a) vrlo brzo izaći sa svojim kandidatom i to za Predsjedništvo BiH. PDP i SDS su dugo u opziciji. Što se tiče njihovih odnosa – tu zaista nema nikakvih problema. Smatramo da je prirodno da ove dvije partije daju kandidate za glavne funkcije (člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS). Ako druge stranke iz opozicije izađu sa svojim kandidatima objektivno je to podrška vladajućima. Na DNS su je donese odluku. Mislim da je sve osim podrške opoziciji dobitak za vladajuće.

Pitanje finansiranja izbora je ovih dana u fokusu javnosti. HDZ BiH je bio protiv, a SNSD je bio za da se ova tačka nađe na dnevnom redu sjednice VM BiH. Predsjedavajući Tegeltija je kazao da će biti osiguran novac?

Sve ovo oko budžeta i sredstava za finansiranje izbora je tragikomično. Imati telefonsku sjednicu nakon toliko vremena je neozbiljno. Zna se kad je trebalo pripremiti novac. Tegletija je rekao da je glasao zbog straha od sankcija i to govori koliko je SNSD principijelna sa svojim stavovima. Tu je vrlo jasna sugestija sa Dodikove strane. On u posljednje vrijeme govori da nikad nije pričao o secesija, a svjedoci smo koliko je puta izbore dobivao na tu temu.

Nova promjena u politici Dodika bukvalno je vidljiva na svemu. Činjenica je da se BiH pridružila sankcijama Rusiji, a da on nije napravio niti jedan potez da zaustavi to dovoljno govori. Svojima priča da je preglasan, a strancima govori kako je pustio.

Pandurević kaže da Džaferović i Komšić prevode Dodika žednog preko vode, da se ne snalazi u Predsjedništvu BiH. Šta Vi mislite?

Vjerovatno ima i namjere, ali i nesposobnosti i neznanja. Da Dodik hoće – moga je tražiti hitnu sjednicu Predsjedništva u vezi sa sankcijama Rusiji i ako je odluka loša mogao je pokrenuti vitalni nacionalni interes. Vjerovanto se boji.

Da li je moguće da se on boji nečega?

Ja bih rekao da ima straha od novih mjera ako ne bude radio kako drugi sviraju. Ako to nije tako, evo pozivam ga da sazove sjednicu Predsjedništva i zatraži da bude tačka o pridruživanju sankcijama Rusiji.

Očekujete li možda nove sankcije, da se proširi lista čak i na zvaničnike HDZ-a?

Što se Dodika tiče, ne očekujem nove snakcije. On se potpuno umirio. Ništa ne radi zbog čega bi Zapad bio nezadovoljan. Pušta drugu dvojicu članova Predsjedništva da rade šta hoće, a on u RS glumi žrtvu. On se uvukao u mišiju rupu. Vidimo i njegovi savjetnici su prisutni na sastancima nevladinih organizacija koje promovišu NATO.

Mislim da će HDZ zatezati, ali da nikada neće zatezati do tačke pucanja i zato ne očekujem da će biti nekih posebnih sankcija. Mislim da je međunarodna zajednica navikla na HDZ-ovu priču o Izbornom zakonu. Ne vjerujem da će biti kažnjavanja.

Dodik je zatražio ostavku od Džaferovića. O čemu se to radi?

Imali smo mi i u ranijem sazivu Predsjedništva BiH neslaganja, ali je bilo više nego jasno – kad nema jedinstvenog stava ambasador ne može istupiti, međutim da bi se znalo da nema nastupa trebala se sazvati sjednica. Dodik je trebao sazvati sjednicu i ako ga preglasaju mogao je pokrenuti vitalni nacionalni interees. On ništa nije uradio. Dodik je u suštini Džaferoviću dao prostor da iznosi vlastito mišljenje. Sa slanjem Tegeltije u New York pokušao je jeftini štos – ako prođe dobro je, ako ne – onda se blamira Tegeltija, a ne on. Očito nije prošlo i Džaferović je dobio priliku.

Izvor:N1

Ne propustite