Dodik predlaže da RS sama osigura svoj dio novca za izbore i doznači ih CIK-u

Bosna i Hercegovina
Dodik predlaže da RS sama osigura svoj dio novca za izbore i doznači ih CIK-u
.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD) predložio je da Republika Srpska osigura svoj dio sredstava za izbore i doznači ih Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

"Podržavam održavanje svake sjednice Narodne skupštine na kojoj treba da se pokaže srpsko jedinstvo. Predlažem da Republika Srpska obezbijedi svoj dio sredstava za izbore i da doznači CIК-u. Ako je to intencija predlagača, onda podržavam inicijativu", napisao je na Twitteru.

Ova ideja dolazi nakon što Vijeće ministara BiH, zbog ministara iz HDZ-a, nije donijelo odluku o osiguravanju 12,5 miliona KM za sprovođenje Općih izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine. Krajnji rok je sutra, 19. maj odnosno 15 dana od raspisivanja izbora.

Sada se pojavila ideja da entiteti osiguraju novac za održavanje izbora jer postaje jasno da će Čovićev HDZ dati zeleno svjetlo za finansijska sredstva koja su potrebna za organizaciju izbora.

No, pitanje je kako bi to izvela Federacija BiH s obzirom da je ministrica finansija Jelka Milićević iz HDZ-a, stranke koja direktno opstruiše održavanje izbora nakon što nije postignut dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Međutim, da budžet ne mora biti prepreka, pokazali su primjeri u prošlosti. Važno je da postoje institucije ili organizacije koje su spremne finansirati izbore ili posuditi novac CIK-u. To je upravo bio slučaj 2007. godine, kada su se trebali održati prijevremeni izbori za predsjednika Republike Srpske.

Tada Vijeće ministara, koje je vodio Nikola Špirić (u ostavci), nije željelo usvojiti odluku o finansiranju prijevremenih izbora, za što je bilo potrebno oko dva miliona KM. U priču se uključio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je pisao Špiriću i insistirao da se bez odgađanja sazove sjednica Vijeća ministara i usvoji odluka o finansiranju.

I u situaciji kada nije bilo odgovora od Vijeća ministara, uključuje se Vlada RS-a i donosi odluku da CIK-u posudi 1,9 miliona KM, što je uplaćeno u dvije tranše. Tu odluku Vlade RS-a je poptisao tadašnji premijer tog entiteta Milorad Dodik.

Ovaj primjer pokazuje da je i u zakonskim okvirima izvodiva opcija posuđivanja ili čak poklanjanja novca CIK-u za realizaciju izbora. Vodeći se ovom praksom, neusvajanje državnog budžeta ne može biti prepreka održavanju izbora. Izbore neko može bojkotovati, ali ne i blokirati.

Treba istaći da je danas Dragan Čović (HDZ) optužio SDA, SNSD i DF za svjesno stvaranje krize u BiH.

"Ne može biti demokratičniji proces od onoga koji je jučer održan, ako je uopće telefonska sjednica Vijeća ministara BiH baš pravi način za takvo nešto. Jučer se konačno dobio i odgovor da oni koji rade na separatizmu i unitarizmu djeluju zajedno na rušenju BiH. Ono je najbolji put za nešto takvo", kazao je Čović.

Izvor:Klix

Ne propustite