CIK: Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već ugrožava izborni proces

Bosna i Hercegovina
CIK: Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već ugrožava izborni proces
,

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine danas je u saopćenju za javnost još jednom pozvala donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine.

"Cijeneći značaj izbornog procesa i činjenicu da izbori predstavljaju temeljni stub demokratije, izražavamo nadu i očekivanja, da će nadležne institucije pokazati odgovornost, ozbiljnost i poštovanje Izbornog zakona BiH, te da će u zakonom predviđenom roku Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti sredstva u ukupnom iznosu od 12.528.000,00 KM", navodi se u saopćenju. 

Dodaje se da Centralna izborna komisija BiH pozdravlja održavanje telefonske sjednice Vijeća ministara BiH u vezi sa donošenjem odluke o osiguranju finansijskih sredstava za provedbu Općih izbora 2022. godine. Međutim, Centralna izborna komisija BiH, vodeći računa o jasno propisanim rokovima i izričitim obavezama institucija BiH, ne može biti zadovoljna ishodom jučerašnje telefonske sjednice Vijeća ministara BiH, navode iz te institucije.

CIK BiH napominje javnost da je odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno u ovom slučaju do 19. maja.

U saopćenju se navodi da je Centralna izborna komisija BiH, shodno uputama Ministarstva finansija i trezora BiH od 14. januara 2022. godine, a u skladu sa normama i procedurama propisanim Zakonom o finansiranju institucija BiH, uputila Vijeću ministara BiH prijedlog posebne odluke o izdvajanju finansijskih sredstava iz Budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH u ukupnom iznosu od 12.528.000,00 KM.

Dodaje se da važnost provođenja slobodnih izbora mora biti prepoznata od strane svih institucija i organa vlasti, koje su dužne, u okviru svoje nadležnosti omogućiti provođenje izbora.

CIK BiH ističe da su finansijska sredstva već sada neophodna kako bi Centralna izborna komisija BiH nesmetano provodila sve zakonom propisane izborne radnje i aktivnosti.

"Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku već je proizvelo određene radnje koje mogu ugroziti izborni proces, kao što su sutrašnje donošenje odluka CIK BiH o poništenju već provedenih postupaka javnih nabavki, potom slanje zahtjeva nadležnim institucijama u BiH o pružanju pomoći u pogledu upućivanja na rad u CIK BiH određenog broja službenika, uvođenje prekovremenog rada, rada u neradne dane, noćnog rada i rada u dane državnih praznika, a zbog nemogućnosti da, kao uvijek do sada, angažiramo dodatno osoblje za rad u Sekretarijatu Centralne izborne komisije BiH", navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Izvor:Klix

Ne propustite