I Delegacija EU razočarana potezom HDZ-a BiH

Bosna i Hercegovina
I Delegacija EU razočarana potezom HDZ-a BiH
Jučerašnji neuspjeh Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da osigura finansiranje izbora je duboko razočaravajući, istakli su u srijedu za N1 iz Ureda za komunikacije Evropske unije u BiH.

Jučerašnji neuspjeh Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da osigura finansiranje izbora je duboko razočaravajući, istakli su u srijedu za N1 iz Ureda za komunikacije Evropske unije u BiH.

Iz Delegacije EU pozvali su na brzo donošenje odluke kako bi Centralna izborna komisija mogla da počne sa pripremama za izbore.

“Ministarstvo finansija treba da konstruktivno sarađuje sa Centralnom izbornom komisijom kako bi se osiguralo finansiranje izbora. Izbori treba da se održe redovno, 2. oktobra, u skladu sa zakonom i Ustavom. Očekujemo od svih političkih stranaka da osiguraju njihovu nesmetanu organizaciju”, poručili su za N1 iz Ureda za komunikacije Evropske unije u BiH.

Podsjećamo, Ambasada SAD-a u BiH u utorak je osudila protivljenje ministara u Vijeću Ministara iz redova HDZ-a BIH da se uvrsti tačka o finansiranju općih izbora koji su najavljeni za oktobar ove godine u dnevni red sjednice, riječima da je takvo ponašanje neodgovorno i u protivnosti sa deklarativnom posvećenošću te stranke europskim integracijama države.

“Odluka HDZ-a BiH da tokom današnje sjednice Vijeća Ministara blokira finansiranje izbora je neodgovorna i neopravdana.

BiH institucije imaju više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavni obaezu i obezbjede finansiranje jedne od najosnovnijih demokratskih radnji kao što su slobodni i pošteni izbori.

Ponašanje HDZ-a BiH kada je u pitanju ovo i druga pitanja poput protivljenja ključnim reformama koje zahtijeva Europska unija, a koje smo vidjeli u proteklim sedmicama, nije dosljedno sa deklarativnom posvećenošću stranke europskim integracijama.

Funkcionalna vlada, a ne opstrukcije i korupcija, je jedini način da BiH, njeni konstitutivni narodi kao i građani krenu naprijed”, saopšteno je iz Ambasade SAD-a.

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u utorak su glasali da se na telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv budući jer je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Kako je potvrđeno za N1 iz Vijeća ministara BiH, predloženi dnevni red niti predložena tačka dnevnog reda nisu dobili potrebnu podršku obzirom da podršku predloženom redu i tački nisu dali ministri iz reda hrvatskog naroda.

Ne propustite