DOKTORICA TRADICIONALNE KINESKE MEDICINE OTKRIVA: Osnovni uzrok bolesti su emocije, a ovi organi su NAJOSETLJIVJI!

Porodica i zdravlje
DOKTORICA TRADICIONALNE KINESKE MEDICINE OTKRIVA: Osnovni uzrok bolesti su emocije, a ovi organi su NAJOSETLJIVJI!
Još u drevnoj Kini lekari su bili svesni koliki uticaj emocije imaju na fizičko zdravlje organizma.

Još u drevnoj Kini lekari su bili svesni koliki uticaj emocije imaju na fizičko zdravlje organizma.

Prema kineskoj medicini, osnovni uzrok bolesti su emocije, a svaki organ ima svoju. Za pluća se vezuje tuga, za jetru bes, za bubrege strah, za želudac briga.

Svaki organ ima i svoj „ukus“. Pluća vole začinjeno i ljuto, jetra kiselo, slezina slatko, a bubrezi slano. Organi, smatraju kineski ljekari, imaju i svoj energetski pravac.

Ako primeti da imate tanušan ili prozukao glas, ljekaru je jasno da je pacijentu energija pluća na niskom nivou. Crvenilo očiju mu ukazuju na probleme iz jetre, a žutilo u licu na nedostatak krvi i slab rad slezene. Ako žena ne može ostati u drugom stanju, procenjuje se energija lijevog i desnog bubrega.

Energija se naziva či i zavisi od krvi, pa ljekari kineske medicine kažu da je krv majka energije, a energija gazda krvi.

– Bubrezi su u kineskoj medicini jedan od najvažnijih organa, jer predstavljaju osnovu jina i janga i jedan su od važnih energetskih centara našeg tijela. Vezani su za koštano-zglobni sistem, sluh i strahove. Liječenjem bubrega utičete na sve ove sisteme - objašnjava specijalista tradicionalne kineske medicine​​​ Ana Žikić.

Naglašava da je jetra vezana za krv, u njoj se krv skladišti i uglavnom se uvijek tretira kod poremećaja menstrualnog ciklusa kod žena.

– U jetri živi „vjetar“, a on se ponekad ispoljava u obliku svraba, glavobolje, vrtoglavice. Jedna od najznačajnijih funkcija jetre jeste osiguravanje nesmetanog protoka energije kroz naše tijelo, ali i protoka misli. Ako je jetra u harmoniji, ne bi trebalo biti stresa i pritiska. Ljudi sa zdravom jetrom su smireni, vrlo lako donose odluke i dobri su lideri - priča dr Žikić.

I dodaje ako je jetra u stanju stagnacije, opstrukcije ili u njoj postoji vatra (jedan od sindroma u kineskoj medicini), otežan je protok energije kroz jetru, ali i kroz tijelo, što se manifestuje kao niz fizičkih i emocionalnih problema.

Doktorka ističe da su neki od prvih znakova disharmonije jetre povezani s ljutnjom, bijesom, ohološću, ozlojeđenošću, tvrdoglavošću, nasiljem… Ako te emocije nisu iskazane, uz mogućnost promjene, onda one mogu dovesti do depresije ili čestih promjena raspoloženja. Postoji i niz fizičkih simptoma koji ukazuju na disharmoniju jetre.

– Najčešći simptomi tog sindroma su menstrualni problemi, umor, tenzije, ukočenost tijela, bol ispod rebarnog luka, alergija.

Kako i zašto dolazi do emocionalnog udara?

Emocije su u stanju da izazovu različite bolesti i kod vrlo snažnih ljudi. Dovoljno je samo da izvrše “udar” na najosjetljivije mjesto u organizmu i tako nastaje bolest. Tada govorimo o psihosomatskim bolestima ili “bolestima duše”.

Često ne možemo izbjeći stresne situacije, prisiljeni smo da se suočimo s njima i pokušamo da ih nadvladamo. Pojedinci se razlikuju u strategijama suočavanja sa stresom.

Kada osoba procijeni da može uspješno kontrolisati situaciju, koristi aktivne, problemu usmjerene, strategije.

U protivnom se okreće emocijama usmjerenim strategijama suočavanja, koje služe smanjenju stresnog doživljaja.

Za zdravlje je najgore izbjegavanje suočavanja, što dugoročno povećava doživljaj stresa i utiče na razvoj bolesti. Psihosomatske bolesti možemo definisati kao bolesti izazvane stresom, uz trajna oštećenja tjelesnih sistema i organa.

Srce me boli

Na osnovu zajedničkog istraživanja tima ljekara i psihologa postavljen je zaključak da: “I ljubav i mučnina dolaze kroz srce”. Međutim, ni drugi organi u ljudskom tijelu nisu pošteđeni od “udaraca duše”.

Odnosno, “ranjena duša” najčešće pogađa kardiovaskularni, disajni i probavni sistem. No, često su i oni vidljivi dijelovi tijela izloženi “jakim udarcima duše”, kao što su, na primjer, koža grudi, leđa i ruke.

Žene češće oboljevaju

Žene su češće žrtve različitih psihosomatskih oboljenja. Inače, one su sklone vjerovanju da su uzroci njihove patnje psihološkog porijekla ili prirode.

Muškarci manje vjeruju kako su psihički problemi glavni uzrok za neka oboljenja u njihovom organizmu. Kod njih emocije vrlo često imaju “kraći rok djelovanja”. Takođe, oni se i brze “prazne” od emotivnog naboja.Dr Ana Žikić izdvaja organe koji su najosjetljiviji na “udarce duše” :

LEĐA – Kada mislite da sav teret života nosite na svojim leđima, tada se najčešće javljaju jaki bolovi i napetost u njima, jer se na taj način oslikava bolest pri preopterećenju.

ORGANI ZA DISANJE – Ne možete disati, ili dišete otežano, guši vas nešto u grlu ili imate osjećaj da vas nešto „davi“ – sve su to simptomi koji vam dolaze iz spoljnog svijeta i daju vam jasne signale. Razlozi su uvijek psihološke prirode i emocionalno obojeni – to je znak da vas „guše“ određeni ljudi, situacije ili događaji.

SRCE – Ovo je organ koji sigurno ima najjaču vezu s emotivnim životom ili s preživljavanjem određenih situacija. Kada se pripremate na ljubavni sastanak srce vam ubrzano radi, a kada se nalazite u društvu voljene osobe imate osećaj da će vam „srce iskočiti iz grudi“. Međutim, kada se jako uplašite „srce vam se zaledi“ ili „siđe u pete“.

PROBAVNI SISTEM– Osobe koje su introvertne, okrenute sebi, imaju velikih problema s probavnim sistemom. Naročito oni koji imaju problema u komunikaciji s okolinom najčešće boluju od gastritisa ili čira.

KOŽA – Osip, prišt ili pjege po licu pokazuju da se osoba „ne osjeća dobro u svojoj koži“. Često nam različita kožna oboljenja indirektno ukazuju da želimo odbaciti neke ljude ili situaciju u kojoj živimo.

novi.ba/stil.rs

Ne propustite