AKO PRIMIJETITE PRVU SIJEDU DLAKU, PROVJERITE KRVNU SLIKU: Doktor otkriva - nije uvijek znak starenja, možete je spriječiti!

Zanimljivosti
AKO PRIMIJETITE PRVU SIJEDU DLAKU, PROVJERITE KRVNU SLIKU: Doktor otkriva - nije uvijek znak starenja, možete je spriječiti!
-

Ako ste primijetili prvu sedu, to može biti znak da vam nedostaje jedan vitamin.

Čim primijetimo prvu sijedu, odmah je povezujemo sa godinama i starenjem. Sigurno ste nekada čuli da kosa može posjediti zbog velike količine stresa, što je i istina.

Međutim, sijeda kosa se može pojaviti i kao rezultat redukcije pigmenta, dok sasvim bijela kosa ne sadrži pigment.

Profesor dermatologije Geri Godenberg objašnjava šta se dešava sa dlakom kada ona posijedi.

"U kosi postoje samo dvije vrste pigmenta: tamni (eumelanin) i svijetli (feomelanin). Prvo što treba da znate je da kosa sijedi zbog nedostatka melanina, pigmenata u folikulima dlake, a genetika igra značajnu ulogu i ako su vaši roditelji rano osjedili, možda ćete i vi. Ako niko u vašoj porodici nije rano osjedio, moguće je se vaša dlaka bijeli iz posebnih razloga", otkrio je on.

Prvi razlog je nedostatak vitamina B12. Ukoliko primijetite da vam kosa sijedi, trebalo bi da provjerite nivo ovog vitamina kroz laboratorijsku analizu. Vitamin B12 povećava proizvodnju kolagena u tijelu, što poboljšava zdravlje kose.

Preveliki stres ili česta izloženost njemu takođe čini da kosa rano osijedi.

"Stres povećava nivo kortizola koji povećava broj slobodnih radikala i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment vlasima", kaže dermatolog Goldenberg.

Goldenberg tvrdi da kosa koje je jednom osijedila, više nikada ne može da vrati svoju prirodnu boju uprkos različitim receptima koji se mogu pronaći na internetu. Osim toga, dermatolog savjetuje zdravu ishranu i fizičku aktivnost kako biste spriječili prerano osijedilu kosu.

(MONDO)

Ne propustite