Svi detalji nestanka Mateja Periša: Sam izašao iz kluba, probao da zaustavi taksi, zvao drugaricu Maju u 22.39

Aktuelno
Svi detalji nestanka Mateja Periša: Sam izašao iz kluba, probao da zaustavi taksi, zvao drugaricu Maju u 22.39
Svi Matejevi drugovi koji su bili u Beogradu ispričali su da je sve bilo u apsolutnom redu, da nikakve svađe ni sukoba nije bilo

Svi Matejevi drugovi koji su bili u Beogradu ispričali su da je sve bilo u apsolutnom redu, da nikakve svađe ni sukoba nije bilo

Matej Periš (28) iz Splita nestao je u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu kada je ostavio svoje prijatelje u klubu "Gotik" i otišao u nepoznatom pravcu. Sumnja se da je tijelo koje su mornari pronašli danas kod Ada Huje njegovo. 

Od trenutka nestanka nizala su se različita nagađanja. Najprije je bilo onih koji su sumnjičavo komentarisali zašto se niko od Periševih prijatelja cijele noći nije upitao gdje je on i zašto potraga samim tim nije krenula ranije.

Svi Matejevi drugovi koji su bili u Beogradu ispričali su da je sve bilo u apsolutnom redu, nikakve svađe ni sukoba nije bilo, da su u klubu upoznali ekipu iz Zadra, koju su častili pićem, i da je provod bio odličan sve dok Matej nije nestao.

Potom su javnost uznemirio snimak iz kobne noći sa ulica i šetališta na kojima se navodno vidi Periš. Ove scene su zabijležile kamere.

1642014768937-matej-830x0

Na prvom dijelu snimka se vidi muškarac koji odgovara opisu nestalog Mateja kako trči iz kluba, a onda je navodno snimljen kod Beograda na vodi pored kojeg takođe trči. Potom se vidi kako muškarac, ali sa drugačijim patikama, trči sa osobom u bijelom, ali u suprotnom pravcu.

Sljedeći dio snimka prikazuje kako trči kod Beton hale, potom trči preko ulice i pokušava da zaustavi taksi. Međutim, taksista ga nije primio u vozilo i on je otrčao dalje.

Zatim se vidi kako muškarac silazi niz stepenice koje vode ka rijeci, a potom i kako pliva u Savi.

"Zvao me je u 22.39 i poziv nikada nije ostvaren"

Taksista, koga su snimile nadzorne kamere, a koji je odbio da u noći nestanka primi Mateja Periša u vozilo, nađen je dan nakon što je policija pregledala snimke i riječ je o čovjeku koji nije član nijednog taksi udruženja, već vozi samostalno. On je u policiji rekao da se sjeća momka. Objasnio je da je momak tražio vožnju, ali da je on već imao mušteriju. Navodno je rekao da mu je mladić djelovao dezorijentisano i pod uticajem supstanci, te da ga svakako ne bi povezao.

Ipak, najviše polemike izazvao je poziv koji je Matej te noći uputio drugarici Maji Sopti. Za nju se vjeruje da je posljednja osoba sa kojom je Matej Periš pokušao da ostvari kontakt neposredno prije nego što je istrčao iz kluba "Gotik" i nestao bez traga. Riječ je o djevojci koja redovno dolazi u Beograd u noćni provod, tako da dobro poznaje naš grad.

Ona je tvrdila da poziv nikada nije ostvaren i da je od njega imala propušten poziv u 22.39 časova.

- Najviše me bole te laži što pišu, samo zamagljuju pravu istinu. To me najviše i boli. Beograd je pokriven kamerama, zna se gdje sam bila, prošla sam poligraf, predala svoj telefon, predala uvid u svoj automobilu, spremna sam krv i kosu dati, sve samo da skinem ljagu sa svog imena - rekla je Maja Sopta za jedan beogradski medij i dodala da se kaje što se kobne večeri nije javila na telefon:

- Normalno da se kajem, to mi je najveća muka od svega jer smatram, da me je možda obavijestio da dolazi u Beograd, ja bih im rekla gdje da idu i šta da rade - ispričala je tada Maja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izdalo je potom i zvanično saopštenje da nema saznanja da je nestanku Mateja Periša iz Splita prethodio sukob ili tuča, a objavilo je i sve snimke sa sigurnosnih kamera na kojima se tačno vidi kretanje nestalog momka.

Objavljen je detaljan hronološki redosled Matejevog kretanja u noći između 30. i 31. decembra prošle godine.

1.43 - Matej kreće iz Beton Hale, nakon čega se kreće ka Karađorđevoj ulici, a dalje ka Brankovom mostu.

1.44 - Većinu vremena Matej trči i nema interakciju sa drugim licima osim kada pokušava da uđe u taksi. U ovom trenutku smo utvrdili da je u pitanju Matej.

1.46 - Jedina utvrđena interakcija sa bilo kim na cjelokupnoj trasi kretanja jeste sa taksistom koga Matej zaustavlja na uglu Karađorđeve i Crnogorske, a koji ga odbija jer je imao zakazanu vožnju, taksista je identifikovan.

1.47 - Matej iz Karađorđeve ulice skreće u Travničku ulicu, ka uglu Travničke i braće Krsmanović. U ovoj ulici će biti više kadrova iz različitih uglova.

1.48 - Na uglu Ulice Braće Krsmanović se pojavljuje silueta na uglu ulice koja je teža za uočavanje.

1.50 - Matej je uočen kako se kreće ka restoranu „Sava nova” na Promenadi gdje preskače ogradu i hodom obilazi oko samog restorana.

1.51 - Matej se kreće oko restorana "Savanova", oko žive ograde i nastavlja kretanje ka šetalištu i dolazi do rijeke Save.

1.52 - Zbog udaljenosti i lošijeg položaja nije zabilježeno da li je Matej preskočio ogradu na doku i ušao u vodu, kao ni šta se dalje dešava na pomenutom snimku. Pregledani su svi ostali snimci kamera u okolini gdje se ne uočava Matejev povratak ili bilo kakvo dalje kretanje.

2.03 - Lociranjem Matejevog telefona preko baznih stanica indikativno je bilo kretanje jednog „objekta” u reci Savi. Vrijeme i trasa kretanja ovog „objekta” poklapaju se sa kretanjem Matejevog telefona.

2.05 - Na snimcima se vidi kadar ka ušću rijeke Save u Dunav i vidi se objekat koji se kreće niz reku. Vrijeme i mjesto kretanja objekta poklapaju se sa kretanjem Matejevog telefona.

Pregledan je cjelokupan video nadzor ka novobeogradske strane i ka Pančevačkom mostu, i na tim snimcima Matej nije uočen.

(Telegraf.rs)

Ne propustite