Ovo su BILJKE od kojih KOMARCI BJEŽE glavom bez obzira: Jedna od njih još i LIJEČI STOMAK, čisti krv i smiruje organizam

Praktična žena
Ovo su BILJKE od kojih KOMARCI BJEŽE glavom bez obzira: Jedna od njih još i LIJEČI STOMAK, čisti krv i smiruje organizam
-

S prvim toplim danima pojavili su se i toliko omraženi insekti - komarci.

Umjesto da bacate novac na kupovinu raznih preparata protiv komaraca posadite ove biljke u saksije i uživajte u prostoru bez ijednog komarca.

Ove dosadne životinjice često zadaju muku svima, a osim što je njihov ujed neprijatan može da dovede i do brojnih komplikacija.

Zato spriječite sve što može da vas snađe ukoliko vas izujedaju komarci tako što ćete ih oterati daleko iz svog dvorišta, terese ili kuće. 

Neven

Cvijet nevena je ljekovit, bitan je sastojak čajnih mešavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu, te pročišćava krvne sudove i relaksira ih.

Neven je veoma koristan i lijep cvijet. Njegov specifičan miris se nimalo ne dopada komarcima. Ko ima baštu sa povrćem treba obilno da sije neven, jer odbija i insekte koji napadaju paradajz.

Neven, dakle, treba posaditi među redove paradajza za dodatnu zaštitu.

Lavanda 

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mjesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, tera i moljce.

Otarasite ih se na otvorenom

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju.U nju ubacite malo žalfije ili ruzmarina. Miris koji će se širiti nakon toga biće prijatan za vaš nos, ali neprijatan komarcima.

Bosiljak

Iako se listovi bosiljka najčešće koriste za obogaćivanje okusa jela, zdravstvenim dobrobitima njegove konzumacije gotovo da i nema kraja! Zeleni listići su prirodni antibiotik i djeluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitalizuju kožu.

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muhe. Izuzetno lako uspijeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon.

Nana

Nana ili menta je takođe koristan saveznik u bici protiv komaraca. Miris mente nervira i ose, mrave, muve…

Čaj od nane prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite. Smanjuje glavobolju i želudačne tegobe izazvane stresom.

Matičnjak

Matičnjak (melisa) rastjeruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na sjevernoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane dijelove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mjesto.

Matičnjak može uveliko da utiče na kvalitet našeg sna, pa se zato često preporučuje kao prirodni lijek za nesanicu, kao i za anksioznost, depresiju i napetost.

Žalfija

Žalfija, kadulja ili latinski ‘Salvia officinalis’ (od reči salvare, što znači spasiti ili lečiti) od pamtiveka se koristi za liječenje gotovo svake bolesti. Do otkrića antibiotika, čaj od žalfije je korišćen kod upala grla, ždrijela, promuklosti, upala unutrašnjih organa…

Dodatna je pogodnost što njen intezivan miris smeta komarcima.

Ruzmarin

Staro vjerovanje da miris ruzmarina stimuliše pamćenje dokazali su naučnici Univerziteta Sinsinati. Ruzmarin stimuliše cirkulaciju i protok krvi prema mozgu te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju.

Ne propustite