Canneski festival otvoren sa Zelenskim koji priziva Chaplinov duh

Aktuelno
Canneski festival otvoren sa Zelenskim koji priziva Chaplinov duh
Sedamdeset peti filmski festival u Cannesu počeo je na samom otvorenju u političkom tonu video porukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je iz Kijeva rekao da "nam treba novi Chaplin koji će posvjedočiti da film nije nijem" pred ratom.

Sedamdeset peti filmski festival u Cannesu počeo je na samom otvorenju u političkom tonu video porukom ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je iz Kijeva rekao da "nam treba novi Chaplin koji će posvjedočiti da film nije nijem" pred ratom.

Neočekivano pojavljivanje ukrajinskog predsjednika u maskirnoj odori na zaslonu Festivalske palače popratile su duge ovacije svjetske filmske elite okupljene na svečanom otvorenju festivala koji je najavio da će rat biti “svima u mislima”.

“Nastavit ćemo se boriti, nemamo drugog izbora (…) Siguran sam da će ‘diktator’ izgubiti”, dodao je Zelenski, smjerajući na ruskog predsjednika Vladimira Putina i na film Charlieja Chaplina koji je spomenuo više puta.

U Ukrajini “stotine ljudi umiru svakog dana. Oni se neće ustati nakon završnog pljeska (…) Hoće li film šutjeti ili će progovoriti o tome? Ako imamo diktatora, ako ponovno imamo rat za slobodu, sve će ovisiti o našem jedinstvu. Može li film biti izvan tog jedinstva?”, upitao je.

Ovaj istup ispisuje novu stranicu u dugoj političkoj povijesti Festivala koji je utemeljen 1939. u znak protivljenja venecijanskoj Mostri u fašističkoj Italiji, ali se zbog Drugog svjetskog rata prvi put održao tek 1946.

U kontekstu rata u Ukrajini, organizatori festivala odlučili su odbiti akreditacije svim ruskim filmašima ali i novinarima koji su na bilo koji način povezanim s ruskom vladom.

Naknadno su neki novinari ipak dobili akreditacije, ali nije objavljeno koji.

Čuveni festival otvoren je po 75. put, s brojnim zvijezdama i gostima koji su tom mondenom gradu ponovo vratili uzbuđenje i glamur.

Cannes 2020. nije održan zbog pandemije koronavirusa, a prošle se godine održao u posebnim uvjetima.

“Jednostavno rečeno, presretan sam”, rekao je predsjednik žirija Vincent Lindon na konferenciji za novinre.

U žiriju su glumci i redatelji, među kojima su Rebecca Hall, Noomi Rapace, Deepika Padukone, Jeff Nichols i Asghar Farhadi.

Najveći filmski festival na svijetu traje od 17. do 28. svibnja, a povratak svečanosti, partija, glamura i novca daje nadu da će se gledatelji ponovo u velikom broju vratiti u kina.

Festival je otvoren projekcijom zombi filma “Final Cut” redatelja Michela Hazanaviciusa, a gledatelji će moći vidjeti i film Toma Cruisea “Top Gun: Maverick”.

Tom Cruise je tako stigao u Cannes prvi puta nakon 30 godina.

“Final Cut” je zombie komedija, ‘remake’ japanskog filma iz 2017. godine, u kojem glavnu ulogu glumi redateljeva supruga Berenice Bejo. Onog trenutka kada je objavljeno da će film otvoriti festival, došlo je do kontroverze jer se u originalu film zvao “Z”. Kako je to simbol ruske agresije na Ukrajinu tako je Ukrajinski filmski fond zatražio i od festivala i od redatelja da se filmu promijeni ime te je “Z” postao “Final Cut”.

Počasnu Zlatnu palmu za životno djelo primit će Forest Whitaker. Njegova produkcijska kompanija će prikazati “For the Sake of Peace”, dokumentarni film o ratu u Južnom Sudanu.

Ne propustite