DOKTOR UPOZORAVA, KLIMA UREĐAJI NAM UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE: Smiju se koristit JEDINO NA OVAJ NAČIN

Praktična žena
DOKTOR UPOZORAVA, KLIMA UREĐAJI NAM UNIŠTAVAJU ZDRAVLJE: Smiju se koristit JEDINO NA OVAJ NAČIN
,

Doktor Vladan Jovićević, prilikom gostovanja u jutarnjem programu "Novo jutro", istakao je da prekomjerno korišćenje klima uređaja može da izazove ozbiljne zdravstvene probelem

Bilo da su visoke ili niske temperature, klime rade sve vreme, a doktor objašnjava da stalna upotreba može izazvati zatezanje mišića zbog nagle promjene temperature.

- Kritično je kada hladan vazduh duva u neku zonu tijela, i onda dobijate bolan grč mišića - kaže dr Jovićević.

Kako dodaje, ukoliko se znojavi nađemo u nekom rashlađenoj prostoriji, takođe može da dođe do grča.

Kada se radi o paljenju klima u zimskom periodu, telo se navikne na tu temperaturu, pa pri izlaženju na vazduh i rashlađivanju, desi se da mišići zabole.

- Pregrijane i mokre zone su najkritičniji i podložne grčevima. Mišić se može opustiti kada se smirimo, opustimo, izmasiramo, ili odradimo fizikalnu terapiju - kaže Jovićević.

Jovićević dodaje da se neki grčevi mogu lako izliječiti, ali je prevencija najbolja solucija, dodajući da nikako ne treba da boravi direktno ispod klime.

- Povremeno isključite klimu ili noću smanjite temperaturu - dodaje Jovićević.

Jovićević potom objašnjava da su ljudi koji nose peškire oko vrata, pronašli odličnu alternativu kada je u pitanju borba protiv vrućine. Kako dodaje, peškir upija znoj, a na taj način tijelo, uprkos visokim temperaturama ne može da se pregrije.

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite