LAVROV: Ulazak Finske i Švedske u NATO neće napraviti veliku razliku

Svijet
LAVROV: Ulazak Finske i Švedske u NATO neće napraviti veliku razliku
.Ulazak Finske i Švedske u NATO vjerovatno ne bi pravio veliku razliku, smatra ruski ministar vanjskih poslova.

Ulazak Finske i Švedske u NATO vjerovatno ne bi pravio veliku razliku, smatra ruski ministar vanjskih poslova.

Govoreći na javnom predavanju u Moskvi, Sergej Lavrov je rekao da obe zemlje „dugi niz godina učestvuju u vojnim vježbama NATO-a“, u izjavi koju je citirala novinska agencija Ria Novosti.

Ali, ponovio je stav Moskve da će odgovor njegove zemlje na odluku Švedske i Finske da se prijave za članstvo u vojnom savezu zavisiti od toga koje snage NATO rasporedi na njihovoj teritoriji.

U međuvremenu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da zemlje poput Ujedinjenog Kraljevstva i SAD čiji vojni savjetnici, kako kaže, "govore naoružanim ukrajinskim nacionalistima šta da rade, [i] koji im daju obavještajne informacije", treba smatrati više od "neprijateljskih".

“Blago rečeno, nazivamo ih neprijateljskim državama. Sada bih rekao da su to već neprijateljske države jer ono što rade je rat“, dodao je Peskov.

Rusija ima zvaničnu listu "neprijateljskih" država, koja se uglavnom sastoji od članica NATO-a, kao i zemalja koje nisu članice poput Australije i Japana koje su također uvele sankcije Rusiji.

Ne propustite