ANALIZA/Azovstal: Posljednji dio Mariupolja koji nije pod kontrolom Rusije

Svijet
ANALIZA/Azovstal: Posljednji dio Mariupolja koji nije pod kontrolom Rusije
Bitka za mariupoljsku čeličanu Azovstal posljednjih je sedmica postala simbol ukrajinskog otpora, a ova karta na neki način objašnjava zašto.

Bitka za mariupoljsku čeličanu Azovstal posljednjih je sedmica postala simbol ukrajinskog otpora, a ova karta na neki način objašnjava zašto.

Azovstal - jedna od najvećih europskih tvornica čelika - posljednje je preostalo područje južnog lučkog grada koje je pod kontrolom Ukrajine.

Mariupolj je bombardiran od početka rata, prvenstveno u pokušaju Rusije da stvori kopneni koridor između Krima i Donbasa.

azovstal

Geografski gledano, grad zauzima samo maleno područje na karti, ali njegov očekivani potpuni pad pod Rusku vlast smatrat će se velikom pobjedom Vladimira Putina - pogotovo kada se uzme u obzir koliko je vremenski trajalo. 

azovstal2

ZAŠTO JE MARIUPOLJ TOLIKO VAŽAN PUTINU?

1. Osiguravanje kopnenog koridora između Krima i Donbasa

General Sir Richard Barrons - bivši zapovjednik Zapovjedništva združenih snaga Ujedinjenog Kraljevstva - kaže da je zauzimanje Mariupolja od vitalnog značaja za ruske ratne napore.

"Kada Rusi osjete da su uspješno zaključili tu bitku, dovršit će kopneni most od Rusije do Krima i to će vidjeti kao veliki strateški uspjeh."

Ako bi Mariupol bio zauzet, Rusija bi također završila s potpunom kontrolom nad više od 80% ukrajinske obale Crnog mora - prekinuvši njezinu pomorsku trgovinu i dodatno je izolirajući od svijeta.

2. Gušenje ukrajinskog gospodarstva

Mariupol je dugo bio strateški važna luka na Azovskom moru, dijelu Crnog mora.

123815301-a74f160d-07a5-41d9-b462-71adb9e909ab

Već osam godina, od moskovske ilegalne aneksije Krima 2014., grad je neugodno stisnut između ruskih snaga na tom poluotoku i prokremljanskih separatista u otcijepljenim samoproglašenim republikama Donjeck i Lugansk.

Gubitak Mariupolja bio bi veliki udarac za ono što je ostalo od ukrajinskog gospodarstva.

3. Propagandna prilika

U Mariupolju se nalazi jedinica ukrajinske milicije pod nazivom Azovska brigada, koja je dobila ime po Azovskom moru koje povezuje Mariupol s ostatkom Crnog mora. Brigada Azov sadrži ekstremiste krajnje desnice, uključujući i neonaciste.

123816807-y1200gettyimages-1094436978

Iako čine samo najmanji dio ukrajinskih borbenih snaga, ovo je bilo korisno propagandno oruđe za Moskvu, dajući joj izgovor da kaže ruskom stanovništvu da su mladići koje su poslali da se bore u Ukrajini tu da oslobode svog susjeda neo nacista.

Najveća je luka u regiji Azovskog mora i dom velike željezare i čeličane. U normalnim vremenima, Mariupol je ključno izvozno središte za ukrajinski čelik, ugljen i kukuruz koji idu kupcima na Bliskom istoku i šire.

4. Veliko podizanje morala

Zauzimanje Mariupolja od strane Rusije, ako se dogodi, bit će psihološki značajno za obje strane u ovom ratu.

Ruska pobjeda u Mariupolju omogućila bi Kremlju da pokaže svom stanovništvu - putem medija pod kontrolom države - da Rusija ostvaruje svoje ciljeve i napreduje.

Za predsjednika Putina, za kojeg se ovaj rat čini ličnim, sve ovo ima historijski značaj. On smatra da ukrajinska obala Crnog mora pripada nečemu što se zove Novorossiya (Nova Rusija) - ruskim zemljama koje datiraju iz carstva iz 18. stoljeća.

Putin želi oživjeti taj koncept, "spašavajući Ruse od tiranije prozapadne vlade u Kijevu", kako on to vidi. Mariupol mu trenutno stoji na putu u ostvarenju tog cilja.

Ali za Ukrajince bi gubitak Mariupola bio veliki udarac - ne samo vojno i ekonomski - nego i psihološki kod muškaraca i žena koji se bore na terenu, braneći svoju zemlju. Mariupol bi bio prvi veći grad koji je pao u ruke Rusa nakon Hersona, strateški mnogo manje važnog grada koji je jedva imao odbranu.

 

 

Ne propustite