Turska prijeti da će blokirati kandidaturu Finske i Švedske u NATO

Svijet
Turska prijeti da će blokirati kandidaturu Finske i Švedske u NATO
Turski predsjednik je ponovio svoje protivljenje ulasku Finske i Švedske u NATO - samo nekoliko sati nakon što su rekli da će zatražiti članstvo.

Turski predsjednik je ponovio svoje protivljenje ulasku Finske i Švedske u NATO - samo nekoliko sati nakon što su rekli da će zatražiti članstvo.

Recep Tayyip Erdogan rekao je da se dvije nordijske zemlje ne bi trebale truditi slanjem delegacija kako bi uvjerile Tursku, ključnu članicu NATO-a, u svoje kandidature.

Bez podrške svih članica NATO-a, Švedska i Finska se ne mogu pridružiti vojnom savezu.

Švedska je u ponedjeljak rekla da Evropa živi u opasnoj novoj stvarnosti, misleći na rusku invaziju na Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da potez Finske i Švedske da se pridruže 30-članom vojnom savezu ne prijeti direktno Moskvi - ali je naglasio da bi svako proširenje vojne infrastrukture izazvalo odgovor Kremlja.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, Erdogan je rekao da se Turska protivi nastojanjima Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, opisujući Švedsku kao "mrijestilište" za terorističke organizacije.

"Nijedna od ovih zemalja nema jasan, otvoren stav prema terorističkoj organizaciji. Kako im vjerovati?" rekao je turski predsjednik.

Turska optužuje dvije nordijske zemlje da skrivaju članove Radničke partije Kurdistana (PKK), grupe koju smatra terorističkom organizacijom, i sljedbenike Fethullaha Gulena, kojeg Ankara optužuje da je organizirao pokušaj državnog udara 2016. godine.

Sve države članice moraju se složiti da se nova zemlja može pridružiti NATO-u, stoga Švedska i Finska moraju dobiti podršku Turske u njihovim nastojanjima da se pridruže vojnom savezu.

Erdogan je rekao da se švedske i finske delegacije ne bi trebale truditi da idu u Ankaru, glavni grad Turske, kako bi Tursku uvjerile da odobri njihovu kandidaturu za NATO.

Njegova vlada se također obavezala da će blokirati prijave zemalja koje su joj uvele sankcije.

Godine 2019. obje nordijske nacije uvele su embargo na oružje Ankari nakon njenog upada u Siriju.

Govoreći u parlamentu u Helsinkiju u ponedjeljak, finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je da je iznenađen stavom Turske, ali je dodao da njegova vlada nije zainteresirana za "cjenkanje" s Erdoganom.

Finska je službeno objavila svoju kandidaturu za pridruživanje NATO-u prošle sedmice.

Njoj se u subotu pridružila susjedna Švedska u potezu koji će okončati vjekovno vojno nesvrstavanje te skandinavske zemlje.

"Nato će ojačati Švedsku, Švedska će ojačati NATO", rekla je premijerka Magdalena Andersson na brifingu u ponedjeljak.

Ona je rekla da Evropa sada živi u opasnoj novoj realnosti, misleći na rusku invaziju na Ukrajinu.

"Ostavljamo jednu eru iza sebe i ulazimo u novu", rekla je Andersson poslanicima tokom debate u Štokholmu, također u ponedjeljak.

124783745-gettyimages-1240718832

Ona je rekla da bi formalna prijava mogla biti predata u roku od nekoliko dana i da će biti usklađana sa Finskom. NATO je signalizirao svoju spremnost da primi dvije nove članice.

Međutim, gospođa Andersson je naglasila da Švedska ne želi stalne NATO baze ili nuklearno oružje na svojoj teritoriji.

124666857-nato-expansion-sweden-finland-640map-nc-2x-nc

Norveška, Danska i Island - sve članice NATO-a - odmah su rekle da su spremne da podrže Švedsku i Finsku svim mogućim sredstvima ako budu napadnute.

Da bi se Finska i Švedska pridružile NATO-u, svih 30 postojećih članica mora reći da. 

Ne propustite