Ukrajinski vojnici autobusima napuštaju čeličanu Azovstal

Svijet
Ukrajinski vojnici autobusima napuštaju čeličanu Azovstal
.

Desetak autobusa sa ukrajinskim vojnicima koji su bili skriveni u čeličani Azovstal na jugoistoku Ukrajine, koja je bila pod opsadom Rusije, napustila je fabriku u ponedjeljak, rekao je svjedok Reutersa.

Nije bilo moguće utvrditi koliko je vojnika bilo u autobusima, a ranije se spekulisalo da je u Azovstalu oko 600 Ukrajinaca. Također za sada nije poznato o kojem je aranžmanu riječ odnosno kako je dogovorena evakuacija ukrajinskih branitelja.

Nejasno je i da li su među njima i 40 ranjenih vojnika za koje se navodi da su bili ukrajinski oficiri.

Ukrajinska jedinica koja se skrivala ispod čeličane Azovstal u Mariupolju saopštila je u ponedeljak da njen garnizon ispunjava naređenja da spase živote vojnika, što je očigledan pokazatelj da je duga opsada dostigla važnu novu fazu.

Neki smatraju da je ovo početak kraja opsade, dok se postoji i opasnost od nastavka borbi.

Borbe u Azovstalu u razrušenom Mariupolju simbolizirale su ukrajinski otpor tokom dosadašnje tromjesečne invazije Rusije. Većina civila koji su potražili sklonište u ogromnoj fabrici iz sovjetskog doba evakuisani su ranije ovog mjeseca.

Rusija je ranije danas saopćila da je postignut prekid vatre s posljednjim ukrajinskim trupama u čeličani Azovstal u Mariupolju, kako bi se evakuirali ranjeni, iako za to nema potvrde ukrajinskih zvaničnika, prenosi agencija France press.

Izvor:Klix

Ne propustite