Ako ne reaguje OHR, izbori će biti prolongirani?

Bosna i Hercegovina
Ako ne reaguje OHR, izbori će biti prolongirani?
.

Još jedna neuspješna sjednica državnog Doma naroda. Nije usvojeno niti jedno zakonsko rješenje. Ostaju na čekanju diferencirana stopa PDV-a, ali i brojni reformski zakoni.

I zapravo jedino konkretno danas je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Doma oko finansiranja Općih izbora, iako je već sada jasno, kako sredstva neće biti osigurana do isteka roka.

Najkasnije za tri radna dana, predsjedavajući Doma naroda PS BiH mora sazvati sjednicu na kojoj će se razgovarati o osiguranju novčanih sredstava za finansiranje Općih izbora. Zahtjev za vanrednu sjednicu stigao je iz Kluba Bošnjaka, konkretnije šefa kluba Asima Sarajlića, koji nije želio odgovarati na novinarska pitanja.

Zašto se toliko dugo čekalo na sličan zahtjev i da li on uopšte može polučiti rezultat, Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda, komentira:

“Poslovnik nalaže Kolegiju tri dana da mora sazvati sjednicu, koliko je izvjesno da će se to desiti, ne znam. Oni izbjegavaju da se upuste u rješenje bilo kakvih finansijskih problema, budžeta za 2022, finansiranje izbora, a to rade HDZ i SNSD. U suštini Dom naroda može obavezati Vijeće ministara BiH da se riješi to pitanje, ali će oni iznalaziti razne izlike i izbori će kasniti mjesec-dva”.

U nekoliko navrata, podsjetimo, zatraženo je pojašnjenje pojednih parlamentarca zašto nema budžeta, odnosno novca za CIK. Odgovoreno je iz resornog ministarstva i Vijeća ministara da nije usvojena “srednjeročna strategija za finsiranje institucija”.

“Danas smo na dnevnom redu to trebali razmatrati, ali su stvoreni uslovi da se to ne desi. Ta famozna Komisija za finansije i budžet ponovo nije imala kvorum. Oni koriste svaki formalno pravni potez da se taj budžet ne usvoji. I kraju, doći ćemo u stanje gdje će Visoki predstavnik nametnuti rješenje za finansiranje izbora”, dodaje Zlatko Miletić.

Lidija Bradara, šefica kluba hrvatskog naroda kaže kako nije bilo kvoruma za održavanje sjednica Komsije za finansije i budžet. I dodaje to nije bilo s namjerom. S druge strane podsjeća i kako su se 2020. godine izbori prologirali za mjesec dana, što ni sa ovim općim izborima ne isključuje. Jer budžet treba donijeti sukladno zakonu.

“Komisija je trebala zasjedati prošle sedmice, ali je odgođena zbog nedostatka kvoruma. Na sjednicu nisu došli delegati Marina Pendeš (HDZ), Denis Bećirović (SDP) i Nikola Špirić (SNSD). Na sjednici Komisije je, dakle, nedostajao još jedan član da bi se mogli izjasniti o ovim pitanjima”, dodaje Bradara.

Što će se desiti u konačanici? Rok ističe 19. maja. Ako visoki predstavnik ne nametne odluku, CIK će morati prologirati održavanje izbora kako je to bilo i 2020. godine Za koliko dugo, naravno ovisiće od budžeta, odnosno kada će on biti usvojen jer, i kako su kazali predstavnici međunarodne zajednice, novac isključivo može biti osiguran iz budžeta.

“Što se tiče nas kao organizacije, obaveza da redovito i na vrijeme provodi izbore je jedna od ključnih obaveza koje je BiH preuzela kao članica OSCE-a. Pozdravljamo potez CIK-a koji je raspisao izbore i da će Vijeće ministara BiH doznačiti sredstva potrebna za organizaciju izbora na vrijeme. Prije svega, ne želim spekulisati o tome šta će se desiti u budućnosti, ali nadležni organi BiH dužni su iskoristiti sredstva koja im stoje na raspolaganju da bi organizirali izbore, a međunarodna zajednica nije u poziciji da snosi te troškove”, kazala je šefica Misije OSCE-a u BiH, ambasadorica Kathleen Kavalec.

Da li se čeka na sastanak koji HDZ danima najavljuje sa evropskim zvaničnicima, Lidija Bradara nije željela komentirati.

No, vratimo se sjednici Doma naroda PS BiH. Nijedan reformski zakon nije prošao, Izmjene Zakona o sukobu interesa, Zakona o VSTV-u, izmjene Zakona o javnim nabavkama. S druge strane, izmjene i dopune Zakona o PDV-u koje predviđaju uvođenje diferencirane stope, kao ni Zakon o akcizama nije mogao biti razmatran jer kao što smo kazali, sjednica Komisije za finansije i budžet nije održana.

“Svih 15 delegata je bilo na sjednici i mogla se održati komisija. Ako je to izgovor da dođe do toga da se ne raspravlja o diferenciranoj stopi PDV-a, onda sam ja naivan čovjek i nakon toliko godina provedenih u politici bio sam ubijeđen da će se izmjene PDV-a izglasati, jer je veliki pritisak javnosti. Nisam mogao vjerovati da vlast može biti toliko drska prema sopstvenim građanima, da im ne pomogne u ovoj situaciji. Radi se o čistom nedostatku volje da se bilo šta promjeni”, upozorio je Mladen Bosić, delegat koji dolazi iz SDS-a

Danas je odbijena i hitna procedura za Prijedlog zakona o izjmjenama i doupunama zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Izvor:N1

Ne propustite