LJEKARI OTKRILI NAVIKE KOJE DRASTIČNO SKRAĆUJU ŽIVOT: Radite ih svaki dan, a ni ne znate koliko su LOŠE ZA ZDRAVLJE!

Porodica i zdravlje
LJEKARI OTKRILI NAVIKE KOJE DRASTIČNO SKRAĆUJU ŽIVOT: Radite ih svaki dan, a ni ne znate koliko su LOŠE ZA ZDRAVLJE!
Ljekari otkrivaju navike koje skraćuju život, iako vam se možda čini da su bezazlene.

Ljekari otkrivaju navike koje skraćuju život, iako vam se možda čini da su bezazlene.

Svi žele da znaju tajnu dugovječnosti, zbog čega su nedavno otkrivene navike koje produžavaju život.

Ipak, nije tajna da svako od nas ima makar jednu lošu naviku.

Ukoliko želite da je promijenite, onda u nastavku saznajte koje navike su veoma loše po zdravlje i koje skraćuju život.

Pranje ruku

"Dobra higijena ruku je ključna jer ograničava količinu bakterija i virusa koji mogu doći u vaše tijelo kroz oči, nos i usta. Dokazano je da redovno pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi spriječava niz zaraznih bolesti", rekao je doktor Sin Marčiz.

Konzumacija šećera

"Česta greška koju mnogi ljudi čine je nedostatak brige i opreza pri unosu šećera. Od sosa za tjesteninu do grickalica koje se oglašavaju kao zdrave, dnevne količine šećera često su iznad prihvatljive granice za većinu ljudi", upozorio je doktor i istakao da previše unosa šećera može izazvati pojavu insulinske rezistencije i dijabetesa.

Loš san

"Jedna od najgorih navika koju možete imati za svoje zdravlje je loš san. Kvalitetan, adekvatan i miran san jedna je od naših najosnovnijih bioloških potreba. Poremećaj naših bioloških satova može povećati kortizol i sniziti melatonin, uzrokujući ili pogoršavajući mnoge zdravstvene probleme, uključujući povećan stres, upalu, dijabetes, depresiju i bolesti srca", objasnio je dr Marčiz.

Ignorisanje porodične historije bolesti

"Jedan ključni resurs za spriječavanje bolesti koje bi mogle da ugroze vaš život je poznavanje vaše porodične historije bolesti. Ako ne znate svoje genetske rizike, to može predstavljati značajan rizik za vaš život", objašnjava doktor.

Pušenje

"Poznato je da pušenje uzrokuje mnoga zdravstvena stanja opasna po život, koja mogu drastično da skrate vaš život. Od raka pluća do povećanog rizika od razvoja krvnog ugruška, toliko je problema koje pušenje donosi. Zato je ova navika prva koje se treba otarasiti", kaže dr Marčiz.

Potencijalni rizik od srčanog udara

"Više od 50 odsto pacijenata s ozbiljnom srčanom bolešću ne iskusi nikakve simptome prije nego što dožive srčani udar. Zato rano otkrivanje i lječenje, zajedno s odgovarajućim načinom života, moglo bi da vam spasi život", rekao je doktor.

Ne propustite