SURUTKA JE ČISTO ZLATO, ČISTI JETRU I CRIJEVA OD OTROVA: Dr Voja otkrio kako se pije pravilno- EVO DA LI JE ZDRAVIJA KRAVLJA ILI KOZJA

Porodica i zdravlje
SURUTKA JE ČISTO ZLATO, ČISTI JETRU I CRIJEVA OD OTROVA: Dr Voja otkrio kako se pije pravilno- EVO DA LI JE ZDRAVIJA KRAVLJA ILI KOZJA
Sirutka je odlična za jetru, a gastroenterolog dr Vojislav Perišić je objasnio i koja je bolja - kravlja ili kozja.

Sirutka je odlična za jetru, a gastroenterolog dr Vojislav Perišić je objasnio i koja je bolja - kravlja ili kozja.

Jedan od najpoznatijih narodnih lijekova za probleme s jetrom, bilo da je riječ o narušenom stanju nakon preležane žutice ili cirozi, jeste sirutka. O tome koja vrsta ovog napitka je najbolja i najkorisnija, da li kravlja ili kozja, kao i da li zaista pomaže, u emisiji "Jutro" na TV Prva govorio je gastroeneterolog dr Vojislav Perišić.

Po riječima dr Perišića surutka može da pomogne kod brojnih tegoba, pa je otkrio i šta ne prija pacijentu koji boluje od nekog od kapitalnih oboljenja jetre - mnogo masti, previše vode i soli, ali s druge strane - šećer ne pravi problem.  "Surutka nudi solidni kvantum proteina i to onih sa aminokiselinama koje se brzo ugrađuju u mišić. A to znači da nema procesa varenja, aspsorpcije, cirkulacije... On se direktno ide u mišić i jetru. Masti nema, a ako je još kozja surutka, to je najbolje", napominje dr Voja.

Gastroenterolog je objasnio i da li postoji razlog za strah koji većina roditelja ima, a zbog nešto veće količine mliječnog šećera u ovom napitku, nego što ga ima u mlijeku.

"Savjetuje se da se uzima od pola do litar i po uz 300 grama sira dnevno. To je velika količina zbog laktoze, koja izaziva rijetke stolice. Ona mijenja pH debelog crijeva i detoksikuje ga. Debelo crijevo je izvor toksina kod bolesti jetre. Ako floru crijeva 'zakiselimo' laktozom, onda će pH biti niži, bakterije neće uspijevati i opterećenje endotoksina u debelom crijevu će biti bolje", kaže dr Voja i napominje da je surutka veoma korisna i da se ne treba plašiti laktoze u njenom slučaju. Rjeđa stolica, koju ovaj mliječni šećer izaziva, nije problem.

Pacijenti koji imaju hroničnu bolest jetre imaju slabe mišiće, a aminokiseline iz surutke u kombinaciji sa proteinima brzo ulaze i ugrađuju se u mišiće i tako pomažu.

Kozja ili kravlja - koja je bolja?

Mnogi pribjegavaju ovoj drugoj jer je prijatnijeg ukusa, a dr Perišić kaže da postoji način i da kozju "poboljšate".

"Kravlja surutka ima bolji ukus i šmek, ali kozja je zdravija. Ali ovu drugu možemo da korigujemo. Na jedan litar surutke dodaćemo šoljicu soka od limuna i 3-4 kašika meda."

A zašto je kozja zdravija?

"Lipidi iz kozjeg mliijeka se direktno metabolišu. To su kratkolančane masne kiseline koje se metabolišu bez ikakvih posrednika i pacijent se osjeća mnogo bolje. Kada je jetra bolesna, ni mozak, ni mišići nisu dobro. U surutki postoji metabolit serotonin, hormon sreće. Zbog njega se ljudi koji piju ovaj napitak vrlo brzo, već narednog dana osjćaju optimističnije, raspoloženije..."

Da li može da se pretjera?

"Ako se pretjera sa unosom surutke, dobićemo proliv, od pet do šest stolica dnevno. Ali to nije loše. Ko ima bolest jestre, to će mu prijati, tako se oslobađaju toksični metaboliti", zaključio je dr Perišić.

Ne propustite