DA LI KURJE OKO SMIJE DA SE PROBUŠI? 5 simptoma ukazuje da je došlo do OPASNE UPALE, ljekari objasnili šta da radite

Porodica i zdravlje
DA LI KURJE OKO SMIJE DA SE PROBUŠI? 5 simptoma ukazuje da je došlo do OPASNE UPALE, ljekari objasnili šta da radite
.

Kurje oko (clavus) je zadebljanje kože koje nastaje najčešće na koži stopala između malog i domalog prsta i ima tvrd centralni dio koji liči na vučje oko (po čemu je i dobilo ime) i koje je bolno na pritisak obuće.

U najvećem broju slučajeva "clavus" nastaje na mjestu pritiska kosti na kožu i obično kao posljedica nošenja tijesne obuće. Zato se najčešće javlja na prstima, peti i tabanu.

Kako se kurje oko ne razvija kod svakog ko nosi tijesnu obuću, ova tegoba može da ukaže i na neko zdravstveno oboljenje kao što je dijabetes, a ako se ne liječi, postoji rizik od ozbiljnijih komplikacija. 

Ljekari upozoravaju da ako se kurje oko upali i ne liječi na vrijeme, može čak da izazove  sepsu. Kako da prepoznate da je došlo do upale? Glavni simptomi su crvenilo, bol, otok i pulsiranje. Ponekad, kod težih upala, moguća je i pojava gnoja

Najvažnije preventiva u ovom slučaju jeste udobna obuća, a poželjno je nositi cipele od meke kože. Većina današnje obuće se pravi od eko kože koja se ne rasteže pod pritiskom stopala i tako automastki povećava rizik od pojave kurjeg oka.

Drugo što je važno jeste da se ne dozvoli da se stopala znoje. Zato ni u kom slučaju ne treba nositi obuću na bose noge. Materijal ne diše, noga se znoji, a sve se pogoršava trenjem koje se javlja prilikom hodanja. 

Da li smije da se "probuši" kurje oko? 

Mokri "clavus" predstvalja plik koji je napunjen tešnošću i koji se javlja prilično često. Ponekad ih može biti nekoliko odjednom. Ljekari upozoravaju, ako imate kurje oko koje je "vodeno" odnosno napunjeno tečnošću, ni slučajno nemojte da ga dirate i pokušavate da "probušite" a da se prethodno niste raspitali kako se to pravilno radi. U suprotnom, rizikujete ozbiljnu infekciju.

Ako je kurje oko oteklo i u njemu se nakupila tečnost, možete da ga pažljivo probušite po savjetu ljekara. "Clavus" prvo namažite sredstvom za dezinfekciju, zaim uzmite sterilnu iglu i nježno probušite. Zatim, kroz tu malu rupu koju je napravla igla izbacujte tečnost, ali ni slučajno nemojte da gulite kožu. Preko možete da nanesete neko antimikrobno i antigljivično sredstvo i taj dio noge uvežite zavojem kako se ne bi inficirao, kažu ljekari.

MONDO

Ne propustite