Nadležni danima šute: Šta ogromni misteriozni brod iz Irana radi na hrvatskoj obali?

Aktuelno
Nadležni danima šute: Šta ogromni misteriozni brod iz Irana radi na hrvatskoj obali?
Tanker ARC 1 koji plovi pod panamskom zastavom, pun nafte iz Irana, i dalje se nalazi u blizini hrvatske obale, tačnije u Rijeci gdje je stigao još 4. maja.

Tanker ARC 1 koji plovi pod panamskom zastavom, pun nafte iz Irana, i dalje se nalazi u blizini hrvatske obale, tačnije u Rijeci gdje je stigao još 4. maja.

Ovaj gigantski tanker je, nakon što je američka organizacija UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris preko koje je angažiran tanker i Luci Rijeka, što je potvrdio i Lloyd’s list, promijenio smjer i isplovio iz Jadrana, da bi u Jonskom moru opet zaplovio put Janafovog terminala u Omišlju, ispred kojeg je usidren u ponedjeljak 9. maja.

Riječ je o prvom poznatom slučaju da je iranska nafta dopremljena brodom do Omišlja, u zadnje četiri godine, otkad je SAD pojačao sankcije prema Iranu, a iako u Evropi nema embarga na uvoz nafte iz Irana, rijetko ko njome otvoreno trguje, prevozi je ili na bilo koji način sudjeluje u trgovini, zbog straha od problema na tržištu SAD-a.

Nakon vijesti o dolasku broda na sidrište ispred Rijeke, teško je bilo dobiti ikakvu informaciju na bilo kojoj od mjerodavnih adresa, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, preko Lučke uprave, do Lučke kapetanije Rijeka.

Brod je naftu navodno ukrcao kod Singapura, s drugog broda koji je naftu ukrcao u Iranu.

Voditeljica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Claire Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu te kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini.

"Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj", kazala je.

Iz agencije Capris odbili su komentarisati slučaj, a iz resornog ministarstva hrvatski mediji, na upit o brodu, njegovom odredištu i teretu te eventualnim sankcijama, dali su izuzetno štur odgovor.

"Tanker Arc 1 sa zastavom Paname usidren je na sidrištu u Riječkom zaljevu 9. maja 2022. godine. Ne postoje prepreke da brod napusti sidrište i hrvatski morski prostor u bilo kojem trenutku, odgovorili su iz Ministarstva, bez dodatnih objašnjenja.

Ništa rječitiji nisu bili ni u Janafu, iz kojeg su dobili još kraći odgovor u kojem stoji da brod nije bio u najavi dolaska na Janafov terminal u Omišlju.

Izvor:Radio Sarajevo

Ne propustite