Nedim Sladić: Ne ponovilo nam se!

Bosna i Hercegovina
Nedim Sladić: Ne ponovilo nam se!
Bh. meteorolog Nedim Sladić prisjetio se poplava koje su zahvatile našu zemlju 2014. godine.

Bh. meteorolog Nedim Sladić prisjetio se poplava koje su zahvatile našu zemlju 2014. godine.

"Osam je godina kako su našu zemlju pogodile najveće poplave, ne samo u poslijeratnoj historiji Bosne i Hercegovine, već i od početka meteoroloških mjerenja koja na ovom prostoru datiraju još od perioda Austro-Ugarske, za koje se smatra da su ugrozile najmanje 900.000 stanovnika naše zemlje, odnosno najmanje trećinu ukupnog stanovništva, a usmrtile najmanje 20 osoba. Agencija za okolje Republike Slovenije (ARSO SI) utvrdila je naučnom studijom u oktobru 2014. godine da ovakve padavine u Bosni i Hercegovini, a naročito na području Tuzle u povratnom periodu nisu zabilježene preko 500, odnosno 1000 godina!

Naročito teško tog 14.05.2014. bilo je na području rijeke Bosne, oko Zenice (Topčić i Željezno Polje), Maglaja, Doboja koji su bili nerijetko pod vodom, ali i uz sliv rijeke Tinje, Jale, Spreče i Drinjače, uz velike štete na širem području Tuzlanskog kantona. Budući da sva akumulacija iz Bosne otječe u Savu, kritično je bilo i na slivu navedene rijeke, naročito oko Gunje.

U periodu od 12. do 16.05.2014. godine na području Bosne i Hercegovine palo je između 150 i 250 litara kiše po kvadratnom metru, što je bilo sasvim dovoljno da u kratkom vremenskom intervalu dođe do naglog porasta vodostaja, a uzmemo li u obzir da je padavinsko razdoblje uveliko započelo nakon izuzetno atipično tople i suhe zime tokom aprila mjeseca, vodene zalihe su bile prisutne.

Usporavanje Rossbyevih valova i zastoj u mlaznoj struji (en. jet stream), kao i kvazistacioniranje visinske ciklone (sekundarne cirkulacije) nad Srbijom te prizemne ciklone nad jugoistokom Europe između dva prostrana anticiklonalna polja, odnosno visinskih grebena - jednog nad Ujedinjenim Kraljevstvom i jednim nad azijskim dijelom Rusije, glavni su razlog poplava iz maja 2014. u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Grupa njemačkih stručnjaka je iste godine pronašla vezu između sličnih događaja vezanih za usporavanje mlazne struje, a koja se odrazila i na nezapamćene poplave u centralnoj Europi na slivu rijeke Elbe i Dunava u drugoj dekadi augusta 2002. godine, kao i poplava koje su pogodile Njemačku 1997. i 2021. godine.

Ne ponovilo nam se! ", poručio je Sladić.

(Radio Sarajevo)

Ne propustite