RAT U UKRAJINI

Kina se požalila na "dvostruke standarde" UN-a oko ukrajinskog rata

Objavljeno:13.05.2022 - 13:21
A A A Times Arial

Foto: Denis Balibouse/Reuters

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je Vijeće UN-a za ljudska prava nakon što je usvojilo rezoluciju o ruskim zlopotrebamu Ukrajini, rekavši da UN ima dvostruke standarde, piše CNN.

Govoreći na redovnom brifingu za novinare u petak, glasnogovornik Zhao Lijan optužio je Vijeće da toleriše agresiju nekih nacija, dok druge osuđuje.

Vijeće UN-a za ljudska prava donijelo je u četvrtak rezoluciju za istragu o navodnim kršenjima ljudskih prava od strane ruskih vojnika u Ukrajini. Sve članice osim Kine i Eritreje glasale su za rezoluciju.

“Politizirani dvostruki standardi i selektivna praksa su u porastu u Vijeću za ljudska prava. Razlog zašto je Kina glasala protiv temelji se na principijelnom stajalištu Kine o ukrajinskom pitanju”, rekao je Zhao.

“Vijeće za ljudska prava često je održavalo posebne sastanke u nekim zemljama, ali nije bilo u mogućnosti poduzeti mjere protiv nekih drugih zemalja”, dodao je Zhao, koji je doveo u pitanje dosije UN-a o nepovezanim pitanjima, uključujući dezinformacije, rasizam, nasilje oružjem i zlostavljanje migranata.