Ruski vojnik pojavio se na optuženičkoj klupi na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini

Svijet
Ruski vojnik pojavio se na optuženičkoj klupi na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini
.Optuženi, koji je u okružni sud broj 3 u Kijevu stigao u sivoj trenirci i lisicama, je Vadim Shysimarin, 21-godišnji zapovjednik tenkovske divizije Kantemirovskaya, koji je trenutno u ukrajinskom pritvoru i optužen za ubistvo 62-godišnjeg -starac.

Optuženi, koji je u okružni sud broj 3 u Kijevu stigao u sivoj trenirci i lisicama, je Vadim Shysimarin, 21-godišnji zapovjednik tenkovske divizije Kantemirovskaya, koji je trenutno u ukrajinskom pritvoru i optužen za ubistvo 62-godišnjeg -starac.

Bilo je to pripremno ročište, a prvi datum suđenja zakazan je za 18. maj.

Shysimarinov advokat rekao je da je njegov klijent priznao ubistvo žrtve, ali da još nije razgovarao o tome hoće li se izjasniti krivim, piše Guardian.

Shysimarin je kratko progovorio kako bi potvrdio svoje ime i da razumije optužbe protiv njega.

Navodno se Shysimarin borio u regiji Sumy na sjeveroistoku Ukrajine kada je 28. februara ubio civila u selu Chupakhivka.

Optužen je da je pucao na civilni automobil nakon što je njegov konvoj vojnih vozila napadnut od strane ukrajinskih snaga. 

Shysimarin je ubio nenaoružanog muškarca, koji je bio na biciklu i razgovarao na telefon, nakon što mu je naređeno da "ubije civila kako ih on ne bi prijavio ukrajinskim vojnicima", tvrde tužitelji.

Zločin je, kako se navodi, počinjen puškom AK-74.

Ime 62-godišnje žrtve nije javno objavljeno.

Ne propustite