Nakon što mu je onemogućeno obraćanje, Tegeltija razgovarao s ambasadorima Kine i Rusije u UN-u

Bosna i Hercegovina
Nakon što mu je onemogućeno obraćanje, Tegeltija razgovarao s ambasadorima Kine i Rusije u UN-u
.

Ambasadori Kine i Rusije u Ujedinjenim nacijama Zhang Jun i Vasilij Nebenzija danas u New Yorku su razgovarali s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom (SNSD).

Istakli da se zalažu za koncept ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda te da ne žele da se u Bosni i Hercegovini napravi, kako je navedeno, centralizacija u interesu samo jednog naroda.

Tegeltija je izjavio da je tokom odvojenih sastanaka ambasadorima Junu i Nebenziju ukazao na, kako je naglasio, ključne probleme koji danas postoje u Bosni i Hercegovini te obrazloži da je želio jučer, 11. maja, da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a sa ciljem da se "čuje istina".

"Ono što je ohrabrujuće jeste da ambasadori Kine i Rusije razumiju jako dobro odnose u Bosni i Hercegovini. Bili su na sjednici Vijeća sigurnosti i njihovo se izlaganje značajno razlikovalo i od izlaganja Christiana Schmidta (visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, op.a.) i nekih drugih ambasadora u Vijeću sigurnosti", rekao je Tegeltija.

Ukazao je da će nastaviiti komunikaciju sa ambasadama Rusije i Kine sa željom da se "istina o stanju" u Bosni i Hercegovini prenese i nekim drugim zemljama.

"Oni su ponovili svoje stavove sa početka sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, a to je da Schmidt ako želi da podnese izvještaj Vijeću sigurnosti, bilo bi pristojno da zatraži podršku tog istog tijela UN-a, što on u ovom trenutku nije uradio", konstatovao je Tegeltija.

Tegeltija je napomenuo da su ambasadori Jun i Nebenzija ponovili da im je "jasno" da izvještaj, koji je podnio Schmidt, nije "izbalansiran" te da u suštini predstavlja viđenje jedne strane.

Podsjećamo, predsjedavajućem Vijeća ministara jučer je onemogućeno da se obrati na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj stanju u Bosni i Hercegovini. Osim Schmidta, obratio se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (SDA).

Izvor:Klix

Ne propustite