Genjac: Očekujem da kandidat za člana Predsjeništva bude Bakir Izetbegović

Bosna i Hercegovina
Genjac: Očekujem da kandidat za člana Predsjeništva bude Bakir Izetbegović
.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA u izjavi novinarima istakao je kako za sedam dana ističe rok za osiguranje finansija za održavanje izbora.

Podsjetio je kako je jedna od ključnih obaveza Vijeća ministara osiguranje sredstva za održavanje izbora do ovog trenutaka. Novinarima je otkrio i čiju kandidaturu za Predsjedništvo BiH očekuje ispred svoje stranke.

“Do ovog trenutka ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija su spriječavali to sa namjerom da se ne održe izbori, ukoliko je tako mogu nas vrlo brzo demantovati”, naglasio je Genjac ističući da je vrlo brzo moguće organizovati sjednicu Vijeća ministara, čak i telefonsku kako bi se ovo pitanje riješilo, te naglasio da finansiranje nije upitno na što ukazuju trenutna raspoloživa sredstva.

“Ukoliko to Bevanda i Tegeltija ne urade, vjerujemo da će sudske vlasti i tužilaštvo, uraditi svoj posao”, kazao je Genjac ne isključujući ni mogućnost da SDA podnese krivične prijave, a svoj zadatak u tom slučaju, istakao je Genjac, imao bi i visoki predstavnik u BiH donošenjem potrebnih odluka za održavanje izbora.

Odgovarajući na pitanje novinara o kandidaturi za predstojeće izbore, rekao je da se o tome još nije na stranačkim organima donijela odluka, ali da očekuje da će kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH biti lider SDA, Bakir Izetbegović.

Ne propustite