PRESS KONFERENCIJA

Novinar pitao Johnsona šta će tačno Britanija uraditi ako Rusija napadne Švedsku: Pogledajte njegov odgovor

Objavljeno:11.05.2022 - 13:57
A A A Times Arial

Boris Johnson obraća se na konferenciji za medije tokom posjete Švedskoj gdje se očekuje da će govoriti o jačanju europske sigurnosti.

Britanski premijer je rekao da će podržati Švedsku i Finsku ako budu napadnute - nakon debate hoće li se pridružiti NATO savezu.

Premijer je na 24-satnom putovanju gdje će se sastati s čelnicima Švedske i Finske kako bi razgovarali o invaziji na Ukrajinu koja je u tijeku.

"Postojani smo i nedvosmisleni u našoj potpori i Švedskoj i Finskoj, a potpisivanje ovih sigurnosnih deklaracija simbol je vječne sigurnosti između naših naroda", rekao je premijer u saopštenju objavljenom prije nego što je govorio na konferenciji za medije.

Rečeno je da će premijer "iznijeti namjeru Ujedinjenog Kraljevstva da podrži oružane snage dviju nacija ako se ili suoče s krizom ili budu napadnute".

e0aba1ef-4d65-4a7c-9fec-904c5f37769b

Foto: Reuters

 - Ako bilo koja od zemalja bude napadnuta, Velika Britanija i Švedska pomoći će jedna drugoj na različite načine, rekla je švedska čelnica Magdalena Andersson u svom uvodnom govoru.

BBC-jev novinar James Landale pitao je Borisa Johnsona da tačno objasni šta bi Velika Britanija učinila ukoliko Rusija napadne Švedsku.

Johnson je odgovorio da bi, ako bi došlo do napada na bilo koju od dviju liberalnih demokracija, one priskočile jedna drugoj u pomoć.

Također kaže da bi pakt mogao značiti razmjenu obavještajnih podataka ili zajedničko izvođenje zajedničkih vojnih vježbi.