AVAZ SAZNAJE

Ubistvo sarajevskih policajaca: Advokat potvrdio - Aleksandar Macan želi priznati krivicu i svjedočiti protiv kuma

Objavljeno:11.05.2022 - 09:26
A A A Times Arial

Aleksandar Macan, jedan od osumnjičenih za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji se predao prije nekoliko mjeseci Tužilaštvu KS, želi priznati krivicu za produženo krivično djelo teška krađa.

Ovu informaciju potvrdio je jučer za „Avaz“ Macanov advokat Duško Tomić.

Macan je nakon predaje krajem prošle godine dao iskaz u kojem je rekao da je u policajce pucao Sava Marinković, njegov vjenčani kum koji se nalazi u zatvoru u Njemačkoj, a bio je kobne noći na Alipašinom Polju.

Za Marinkovićem je raspisana međunarodna potjernica, a s njima u vozilu je bio i Marko Trifković Žižan, koji se, također, nalazi u pritvoru KPZ-a Sarajevo, gdje je i pritvoreni Macan.

No, za razliku od Macana, koji je prekjučer tri sata boravio u Tužilaštvu, Žižan šuti kao zaliven.

Tomić tvrdi da je Macan bio vozač kobne noći i da nije ni znao šta je Marinković uradio, nego da je mislio da pucaju na njih. Priznaje da je na volanu pronađen Macanov DNK. Ali...

- To ne sporimo, ali nije učestvovao u ubistvu. On želi priznati krivicu za krađu. Sporazum smo ponudili, ali ga Tužilaštvo još nije prihvatilo niti odbilo. Još se sve razmatra, stvari idu naprijed - ističe Tomić.

Kaže da Macan želi postati svjedok Tužilaštva i da je spreman svjedočiti protiv Marinkovića i Trifkovića.

- On je bio u autu i bio je na mjestu vozača. To je utvrđeno i tu nema dileme. Zato bi on bio svjedok koji bi konačno ovo rasvijetlio. On nije ni znao da će naići policija. U Tužilaštvu smo jučer (ponedjeljak. op. a.) sve u detalje ponovo prošli i analizirali. Cilj je da se vidi tačnost iskaza koji je dao prvi put - govori Tomić.

- Ubica negira da je uopće tu bio i da želi pomoći. Prema mojim informacijama, on neće ni doći iz zatvora u BiH. I tu je završena priča. Ima neka informacija da je čak pokušao pobjeći. Ali nama bi odgovaralo da Žižan progovori - tvrdi Tomić.