Plenković poručio Zelenskom: Vi se borite za slobodu svih nas

Svijet
Plenković poručio Zelenskom: Vi se borite za slobodu svih nas
.

Hrvatski premijer Andrej Plenković stigao je u posjetu Kijevu gdje se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim (Zelensky). 

Ukrajinski državni vrh upoznao je Plenkovića s posljedicama ruskih razaranja, a razgovarali su i o daljnjoj pomoći i nastavku evropskog puta Ukrajine.

Nakon sastanka Zelenski i Plenković su se obratili novinarima na zajedničkoj pres-konferenciji. Zelenski je kazao da je ovo izrazito bitna posjeta koja pokazuje podršku Hrvatske prema prema Ukrajini.

- Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo braniti prava na samoodređenje, slobodan i neovisan život, za cijelu Evropu i povratak vladavine prava. Hrvatska zna što znači boriti se za slobodu, prošla je taj rat i zato govorimo istim jezikom, dijelimo iste vrijednosti - kazao je Zelenski.

On je istakao da sankcije treba osnažiti i da se svi zajedno možemo nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati napadati. Zelenski je istakao zahvalnost Hrvatskoj koja je podržala svih šest paketa sankcija.

- Morat ćemo uložiti veliki napor kako bismo uspjeli vratiti normalan život svakom građaninu. Hrvatska je izrazila podršku Ukrajini na putu u EU, potpisala je deklaraciju kojom to podupire, u lipnju nastavljamo te napore, za nas je to iznimno važno. Razgovarali smo o svemu što je potrebno kako bismo zaustavili rat, osobito o onome što se događa na području Donbasa - poručio je Zelenski.

Nakon ukrajinskog predsjednika, novinarima se obratio Plenković rekavši da se Zelenski i Ukrajina bore za slobodu svih koji dijele iste vrijednosti.

Izrazio je podršku Hrvatske Ukrajini i pohvalio otpor koji ukrajinski narod pruža, pohvalivši hrabrost vojnika Ukrajine.

- Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i tako planiramo nastaviti, kao zemlja koja uvijek želi biti na strani pravde. Na razini EU-a Hrvatska je poduprla pakete pomoći i sankcija i zato je moj posjet danas simbolički. Pružamo podršku putu Ukrajine u EU. Želim poslati jasnu poruku: I prije nego sam postao premijerom Hrvatske sudjelovao sam u naporima koje je ukrajinski narod ulagao u to da Ukrajina postane članica EU - rekao je premijer Andrej Plenković i dodao:

- Naša ambasadorica se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal podrške. Naša ambasada nastavit će normalno raditi. Razgovarali smo o ratnim zonama u Ukrajini i znamo koliko je stanje teško. Nastavit ćemo na razini međunarodne zajednice pružati vam podršku i diviti se otporu koji ste pokazali. 

Borite se za slobodu svih nas koji dijelimo iste vrijednosti. Nažalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo mnogo iskustva koje možemo podijeliti s vama nakon završetka rata - u području razminiravanja i mirne reintegracije.

Ne propustite