Plenković stigao u Kijev, dočekao ga Zelenski

Svijet
Plenković stigao u Kijev, dočekao ga Zelenski
,

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković u nedjelju ujutro stigao je u Kijev, gdje će održati sastanke s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Uz Plenkovića dio delegacije je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, financijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine, navedeno je u saopćenju Plenkovićevog kabineta.

Navedeno je kako se posjet predsjednika Vlade Hrvatske Ukrajini odvija uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije.

Prije vojne invazije, Plenković je boravio u službenom posjetu Ukrajini u prosincu 2021., a sudjelovao je i na sastanku na vrhu Krimske platforme zajedno s liderima Evropske unije (EU) u avgustu 2021.

Predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana dočekala je veleposlanica Anica Djamić, koja se ovom prigodom vratila u Kijev, gdje će ostati i nastaviti voditi Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ukrajini.

Ne propustite