Ovako je govorio Osim: Bili smo glupi, ratovali, nadam se da ćemo znati naći put

Sport
Ovako je govorio Osim: Bili smo glupi, ratovali, nadam se da ćemo znati naći put
.

Preminuo je Ivica Osim, legendarni bivši fudbaler i trener, u 81 godini u Gracu, gradu u kojem je proveo posljednjih nekoliko godina života. Umro je trener stoljeća, objavljuju austrijski mediji. Popularni Švabo u historiji bh. ali i jugoslovenskog fudbala, ostat će upamćen po sportskim uspjesima i historijskim momentima.

Ivica Osim rođen 6. maja u Sarajevu 1941. godine. Omladinsku fudbalsku karijeru u Željezničaru je gradio od 1954. do 1959. godine. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960. Za Klub je nastupao ukupno 11 godina, za koje vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. Popularni Štraus sa grbavice je 24. maja 1992. godine podnio ostavku na klupu selektora fudbalske reprezenatcije Jugoslavije, zbog agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

“To je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad, pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava…”, rekao je Osim tada.

Bivši Švabin učenik Nikola Nikić potresen je tužnom viješću, da Osima više nema. Nikić kaže da je Osim za njega najveći trener svih vremena i da je znao uvijek postaviti igrača na pravu poziciju, iako zvuči jednostavno, to su bila najveća trenerska umijeća.

“Osjećam se isto kao kad su mi umrli majka i otac. Švabo mi je bio sve! Ako govorim u sportskom smislu. Ali pored toga mi je pomogao da izgradim i svoju ličnost. Sve što je pomogao svojoj djeci, savjetovao je i mene. Švabo je bio najveći. Ljudska gromada”, ističe Nikić nakon potresnih vijesti.

Sportski komentator Sabahudin Toaplbećirević ističe da je Osim bio njegov komentatorski mentor. Topalbećirević je snimio i dva filma “Plava priča” i “Švabo iz Sarajeva” koje je želio ostaviti kao školu mladim generacijama koje dolaze. Baho podjeća da je Osim odbio veliki Real Madrid, rekavši da on nije tu da vodi velike zvijezde poput Ronalda i Raula, nego da radi sa mladim igračima.

“Jedan genije nogometni. On je bio filozof. On je bio čovjek koji je volio i male ljude. Njega su svi voljeli. Na kraju krajeva zamislite da je 40 knjiga napisano u Japanu o njemu. Zamislite kakav je trag ostavio u Želji kao igrač i trener. Polufinale Kupa UEFA dijeli vas minut do finala. Ona njegov izraz lica. Jugoslovenska reprezenatcija do tada najbolje, peta na svijetu. Od Sturma napravio tim koji igra Ligu prvaka. Dobiće ulicu u Grazu. Samo u ovom kratkom intervalu sam Vam rekao šta ljudi o njemu misle”, riječi su Topalbećirevića.

I oni koji su se našli na suprotnim stranama u fudbalskom smislu, poput Faruka Hadžibegića, zauvijek će cijeniti lik i djelo veliko Štrausa sa Grbavice.

“Ostavio je na nas veliki trag. Svi znamo puno o njemu, ali mislim mi koji smo proveli igrali protiv njega kada je bio trener Željezničara, imamo puno lijepih uspomena i anegdota koje ćemo prepričavati. Tužan sam i šokiran. Cijenio sam čovjeka, stručnjaka i s njim sam imao takvu relaciju koja mi je davala uvijek neku sigurnost”, ističe u emotivnoj ispovijesti Hadžibegić.

Osim je bio životni nogometni filozof, a prisjetićemo se samo nekih od njegovih životnih i fudbalskih lekcija.

“Ja se nadam, pošto smo bili i ispali glupi u cijelom svijetu pa ratovali, da ćemo isto znati naći put da zadržimo sve ovo što imamo zajedno. Ipak smo mi zajedno kao Balkan, imamo neke prednosti koje drugi nemaju. Talenat i nadarenost. To se nažalost gubi na svim prostorima. Što si bogatiji to je teško raditi. A fudbal je težak posao”, ispričao je Osim gostujući u Pressingu 2017. godine.

Od Osima se oprašta cijela bivša Jugoslavija, Evropa i svijet, jer ostavio je itekako traga, gdje god je radio. Slvićemo ime tvoje dok u nama srce bije! Počivaj u miru.

Izvor:N1

Ne propustite