POČELA JE SEZONA KOMARACA: Ovu biljku stavite na terasu ili prozor, NEĆE VAM SE VIŠE PRIBLIŽITI

Praktična žena
POČELA JE SEZONA KOMARACA: Ovu biljku stavite na terasu ili prozor, NEĆE VAM SE VIŠE PRIBLIŽITI
Iako ih privlači miris znoja, miris nekih biljaka im je odbojan

Iako ih privlači miris znoja, miris nekih biljaka im je odbojan

Komarci su ubjedljivo najdosadniji insekti. Osim što ispuštaju neprijatan zvuk u vidu zujanja, hrane se našom krvlju, što za posljedicu ima svrab koji nekada umije da bude nesnosan.

Nažalost, pred nama je njihova sezona, a šanse da se zaštitimo su, maltene, nikakve. Osim ako ne znate po neki trik.

Recimo, komarce, sa jedne strane, privlače određeni mirisi na ljudskoj koži, a posebno znoj. Sa druge strane, jaki mirisi određenih biljaka su im izuzetno odbojni.

Dakle, ukoliko posadite neku od ovih biljaka, mirne glave ćete moći da smanjite upotrebu sprejeva i krema protiv ujeda ovih sitnih daveža.

Matičnjak

Ova biljka spada u porodicu nana, a odlikuju ga bijeli cvjetovi i blag miris limuna. Veoma je ljekovit i odličan je zaštitnik u borbi protiv ujeda komaraca. Međutim, invanzivna je vrsta i zato bi trebalo da vodite računa kada ga posadite. Idealno je da ga posadite u saksiji, jer na taj način ćete moći da ga držite blizu sebe dok odmarate na terasi.

Bosiljak

2009. godine sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da je eterično ulje ove preukusne biljke, zapravo veoma otrovno za ubijanje larvi komaraca. Ukoliko ovu biljku posadite oko nekih prirodnih izvora vode, poput ribnjaka ili močvare, moći ćete da utičete na kontrolu razmnožavanja ovih insekata.

Lavanda

Ono što možda niste znali o lavandi, a izuzetno je zanimljivo, jeste to da u velikoj mjeri može da odbija insekte kao što su komarci, muhe, pa čak i moljci. Korišćenje bilo kakvih preparata za negu kože na bazi lavande može da spreči ujede komaraca. Čak i ako samo cvet utrljate na kožu, biće od pomoći.

Nana

Dokazano je da ulje nane može da odbije odrasle jedinke i ubija larve i jaja nekoliko vrsta insekata, a ponekad se protiv insekata koristi i kao biljka.

Žalfija i Ruzmarin

Ukoliko planirate da sjedite napolju tokom sezone komaraca, probajte da zapalite ruzmarin i žalfiju. Kombinacija ove dve biljke u plamenu ne samo da će dobro mirisati, već je većini insekata toliko neprijatna, da će ih dim u potpunosti otjerati.

Ne propustite