Suđenje Cikotiću: SIPA uočila da su u ugovorima postojali elementi krivičnog djela

Bosna i Hercegovina
Suđenje Cikotiću: SIPA uočila da su u ugovorima postojali elementi krivičnog djela
Optužnica tereti Cikotića da je kao ministar odbrane, po prethodnom dogovoru sa tadašnjim pomoćnikom ministra i drugim licima u cilju pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” d.o.o. Zagreb


Optužnica tereti Cikotića da je kao ministar odbrane, po prethodnom dogovoru sa tadašnjim pomoćnikom ministra i drugim licima u cilju pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” d.o.o. Zagreb

Na suđenju Selmi Cikotiću, aktuelnom ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine optuženom za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) dala do znanja Generalnom inspektoratu Ministarstva odbrane BiH da u ugovorima o prodaji naoružanja ima elemenata krivičnog djela, piše BIRN BiH.

Mario Šego je posvjedočio da je od 2005. do 2010. godine radio u Ministarstvu odbrane te da su mu poznati raniji ugovori entitetskih ministarstava koji su nastali 2003. i 2004. godine. Dodao je da je imao kontakt sa ugovorima koje je preuzelo Ministarstvo odbrane BiH.

Šego je izjavio da je bio uključen u pripremu nacrta aneksa i odluke iz marta i oktobra te da se može sjetiti četiri aneksa ugovora iz septembra 2010. godine. Na upit Tužilaštva o izmjeni sredstava u ugovorima, svjedok je kazao da se radilo o nalozima pomoćnika ministra, bez ikakve propratne dokumentacije.

- Poznato mi je da se ugovor može mijenjati do deset posto. Ovdje se radilo o jako obimnim izmjenama - naveo je Šego, dodavši da je tokom rada na nacrtima aneksa bio ubijeđen da rade uzaludan posao, koji ne može proći proceduru, te da je znao da su određena sredstva iz ugovora uništena.
Potpisao dvije odluke

- Nisam tražio nikakvu temeljitiju dokumentaciju jer mi nije bilo poznato da takva dokumentacija postoji - naveo je svjedok, dodavši da su nacrti aneksa poslani na proceduru, nakon čega su odobreni.

U unakrsnom ispitivanju, svjedok je izjavio da nije imao nikakve logističke podatke oko izmjena sredstava u ugovoru, nego da su stavke pisanim rukopisom križane i dodane na ugovoru, ali da se cijene nisu mijenjale.

- S obzirom na proceduru, nije moje da sve propitujem što mi pomoćnik ministra kaže da radim - kazao je Šego, potvrdivši upit optuženog Cikotića da je parafirao anekse, odluke i rješenja s još nekoliko kolega, ali da ne može garantovati njihovu zakonitost.

Optužnica tereti Cikotića da je u vremenskom periodu od 30. decembra 2009. do 17. jula 2011. godine u Sarajevu, kao ministar odbrane, po prethodnom dogovoru sa, u međuvremenu preminulim, pomoćnikom ministra i drugim licima, u cilju pribavljanja koristi, iskoristio svoj službeni položaj i pogodovao firmi “Scout” d.o.o. Zagreb.

Kako se navodi, Cikotić je iskoristio svoj službeni položaj na način da je, protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obvezama nad pokretnom imovinom koja će i dalje služiti za potrebe odbrane od marta 2008. godine, i odlukama Predsjedništva BiH, donio i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene roba te četiri rješenja o isporuci municije, te je zaključio četiri aneksa na četiri osnovna ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije zaključena tokom 2003. i 2004. godine.
Izmjene u ugovorima

Enes Husejnović je rekao da je do 2018. godine radio kao generalni inspektor Generalnog inspektorata pri Ministarstvu odbrane BiH te da je učestvovao u izradi Preliminarnog izvještaja o aktivnostima Generalnog inspektorata, kako bi se utvrdilo da su realizovani ugovori prijašnjih entitetskih tijela. Kazao je da su tokom analize uočili da su vršene određene izmjene u ugovorima.

“Određeni propusti su uočeni na svim nivoima. Ja se sjećam da su istražitelji SIPA-e dolazili, gdje su tražili izvještaj koji je urađen“, izjavio je Husejnović, dodavši da misli da su u izvještaju prikazali da je određenih stavki nedostajalo te da su u Ministarstvu odbrane imali obavezu da izvrše zamjenu onoga što je trebalo isporučiti.

Tužilac Mladen Furtula mu je, zbog razlike, predočio iskaz iz 2021. godine, u kojem je svjedok izjavio da su inspektori uočili da je određenih sredstava bilo na stanju u momentu zaključivanja aneksa i ugovora, što je Husejnović potvrdio.

Na upit Nenada Šelede, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, svjedok je rekao da je SIPA došla u Generalni inspektorat nakon što joj je Ministarstvo dostavilo navedeni izvještaj te da su im tom prilikom dali do znanja da u ugovorima ima elemenata krivičnog djela.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. maj.

Izvor: Avaz

Ne propustite