Dirljivi video o opsadi Sarajeva objavljen na 30. godišnjicu

Bosna i Hercegovina
Dirljivi video o opsadi Sarajeva objavljen na 30. godišnjicu
Povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, Fond Memorijala producirao je video kojim čuva sjećanje i uspomenu na najteža dešavanja u historiji grada.

Povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, Fond Memorijala producirao je video kojim čuva sjećanje i uspomenu na najteža dešavanja u historiji grada.Umjesto da slavi svoj rođendan i oslobođenje od fašizma, Sarajevo 5. aprila 1992. godine doživljava napad novih fašista, čime započinje najduža opsada jednog grada zabilježena u historiji modernog ratovanja.

Epilog – 1.425 dana opsade, 11.541 ubijena osoba, od čega 1.601 dijete što je ekvivalent brojnosti 3 prosječne škole. U prosjeku je na grad dnevno ispaljivano 329 projektila, a 22. juli 1993. godine ostaće upamćen kao dan kada je na Sarajevo palo 3.777 granata.

Video je dio projekta ekranizacije 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, simboličnog naziva „Dokumentarna memorija“ čiji je osnovni cilj da mlađim generacijama, ali i svima ostalima, putem kratkih, informativnih video sadržaja približi i pojasni ključne događaje i ličnosti iz naše nedavne povijesti.Realizovanjem brojnih aktivnosti Fond Memorijala aktivno učestvuje u obilježavanju 30. godišnjice od početka opsade Sarajeva. Tako su na prijedlog Fonda, koji je usvojen i podržan od strane Vlade Kantona Sarajevo, a realiziran posredstvom Ministarstva saobraćaja KS, na svim magistralnim prilazima u gradu postavljene saobraćajne table sa dvojezičnim natpisom “1.425 dana pod opsadom” s ciljem da projekat, kao trajna markacija, ostane podsjetnik na najdužu opsadu u modernoj historiji ratovanja.

Iz Fonda Memorijala poručuju kako su od 4. do 11. aprila upriličili i “Dane otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa Tunel D-B”, te da je ulaz u Tunel spasa u pomenutim danima besplatan za sve građane i građanke Bosne i Hercegovine.

Video pogledajte OVDJE

Ne propustite