NE BACAJTE JASTUK AKO POŽUTI: Evo kako da ga operete sa 4 sastojka koja već imate u kući, FLEKE NESTAJU KAO RUKOM ODNESENE

Praktična žena
NE BACAJTE JASTUK AKO POŽUTI: Evo kako da ga operete sa 4 sastojka koja već imate u kući, FLEKE NESTAJU KAO RUKOM ODNESENE
Ukoliko niste skoro zamijenili jastuk, kada ste ga posljednji put oprali? Nije komplikovano

Ukoliko niste skoro zamijenili jastuk, kada ste ga posljednji put oprali? Nije komplikovano

Jedan od predmeta koji je najčešće u kontaktu s kožom našeg lica jeste jastuk, zbog čega bi trebalo da povedemo računa o higijeni jastučnice, ali i samog jastuka.

Statistka kaže da se 70 odsto stidi da drugima pokaže svoj jastuk bez navlake.

Znoj i sekret iz usne duplje lako probiju jastučnicu i završe na jastuku, a uz to, s vremenom se na njima nakupljaju grinje i ćelije kože. Da biste ih kvalitetno oprali, isprobajte mješavinu za njihovo čišćenje

Bez obzira na to koliko su jastučnice dobri štitnici za jastuke, prije ili kasnije na njima se pojave žute mrlje. Umjesto da bacite požutjeli jastuk, možete ga jednostavno oprati.

Treba vam par sastojaka, od kojih većinu već imate kod kuće.

Šta treba da pripremite?

1 šolja deterdženta za posuđe u prahu (ili razmrvljene tablete)
1 šolja deterdženta za veš
1 šoljica izbjeljivača (natrijum-hipoklorid)
1/2 šoljice boraksa

Postupak

Provjerite oznaku za pranje na jastuku kako biste pronašli maksimalnu sigurnu temperaturu za pranje. Zatim dodajte sastojke za čišćenje i uključite mašinu.

Uz jastuk koji želite da oprete stavite prekrivač ili drugi jastuk, tako da je bubanj u mašini dobro uravnotežen. Stavite na duži program pranja.

Nakon prvog ispiranja jastuka, ponovite ispiranje kako biste bili sigurni da ste isprali sve hemikalije.

Možete ih ostaviti da se prirodno posuše ili ih staviti na program sušenja u mašini koji će ubrzati sušenje, piše „Reader's Digest“. Jastuci od perja moraju se sušiti na vazduhu, dok se sintetički mogu sušiti samo na niskim temperaturama. Dodavanje nekoliko čistih teniskih loptica ili loptica za sušenje vune zadržaće vaše jastuke mekanim.

Naravno, prljavština i mrlje će se s vremenom opet pojaviti. Stručnjaci kažu da je idealno prati jastuke na svaka tri mkeseca. Naravno, nakon određenog vremena, jastuk treba zamijeniti.

Ne propustite