SIMPTOMI POVIŠENE MASNOĆE U KRVI: Kad zbog triglicerida prijeti srčani udar

Zdrav život
SIMPTOMI POVIŠENE MASNOĆE U KRVI: Kad zbog triglicerida prijeti srčani udar
.

Povišene masnoće u krvi ne daju jasne simptome u početnim fazama, pa ih često uočimo tek kad druge tegobe ukažu na problem.

Povišene masnoće u krvi su češće nego što se misli, ali pošto dugo ne daju nikakve simptome, mnogi i ne znaju da pate od ovog poremećaja.

Najčešće se otkrivaju tek kad date krv na analizu nekim drugim povodom, pa je zato bolje obavljati periodične sistematske preglede tokom kojih bi se ustanovio višak triglicerida. To su, zapravo, čestice masnoće u krvi koje organizam stvara kad se kalorije ne potroše nekom fizičkom aktivnošću. U slučaju pojačane potrošnje za energijom, telo otpušta hormone koji će omogućiti da je dobijemo iz masnih ćelija.

Nije  samo masna hrana uzrok povišenih triglicerida, već su to i šećeri koje će organizam skladištiti u vidu masti. Najčešće su praćeni visokom holesterolom, pa treba obratiti pažnju na spoljašnje znake kao što su ksantome - žućkasta ispupčenja na koži ili ksantelazme - na očnim kapcima. Povećan obim struka može da ukazuje na stomačnu gojaznost, koja nastaje kao posljedica taloženja visceralnih masti.

Kada nivo triglicerida u krvi dostigne opasnu visinu između 1,000 miligrama po decilitru(mg/dL) i 2,000 mg/dL, mogu se javiti i simptomi upale pankerasa, kao što su bol u gornjem dijelu stomaka i mučnina.

Simptomi aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti javljaju se i kao posljedica visokih triglicerida u krvi. To su bol u grudima kao kod angine pektoris, plitko disanje i aritmija. Kad su masnoće u krvi više od 443 mg/dL, rizik od srčanog udara je utrostručen.

Izvor: Lepa&Srećna

Ne propustite