ŠTA SMIJEMO JESTI KADA IMAMO TEMPERATURU, A ŠTA NE - NUTRICIONISTA DANIJELA: Ovo opterećuje crijeva i zagrijava tijelo!

Porodica i zdravlje
ŠTA SMIJEMO JESTI KADA IMAMO TEMPERATURU, A ŠTA NE -  NUTRICIONISTA DANIJELA: Ovo opterećuje crijeva i zagrijava tijelo!
Nutricionistkinja Danijela Maslovarić otkrica koje namirnice su dobreu borbi sa tempreaturom, a koje pogoršavaju stanje.

Nutricionistkinja Danijela Maslovarić otkrica koje namirnice su dobreu borbi sa tempreaturom, a koje pogoršavaju stanje.

Temperatura je neizostavni deo sezonskog gripa, umije da "slomi" cijeli organizam, te je važno šta jedemo i pijemo kada imamo temperaturu.

Nutricionistkinja Danijela Maslovarić preporučuje pileću supu.

"Ova supica je odlična i ako dete uz temperaturu ima i neku respiratornu infekciju, ona pomaže da se razbije sluz u bronhijama. Takođe može da vrati u normalu krvnu sliku, kada su poremećeni leukociti i neutrofili, odnosno parametri u leukocitarnoj formuli", navela je ona.

Pileća Supa

Govoreći o čajevima koji se preporučuju, Maslovarić kaže da su to tzv. dijaforetici, u koje spadaju nana, kamilica, cvjetovi zove i matičnjak.

Kako je objasnila, oni zapravo prvo podignu temperaturu, pa time podstiču znojenje i čišćenje organizma od toksina i tako zapravo temperatura pada.

Čaj od kamilice

Kada je riječ o tome šta se ne sme jesti u danima kada se telo bori sa temperaturom, ona navodi da je među prvima na listi meso.

"Pileće i ćureće meso daje se samo ako temperatura ne prelazi 38 stepeni i to zbog opterećenja digestivnog trakta, kao i zbog toga što meso može da poveća unutrašnju temperaturu. Ako temperatura pređe 38 stepeni Celzijusa onda se meso ne daje sve dok se osoba koja ima povišenu temperaturu ne konsultuje sa ljekarom i dok on to ne odobri", naglašava Maslovarić.

Ona upozorava da bi trebalo izbjegavati i svu konzervisanu hranu, masnu i suhomesnatu hranu, stare i prezrele sireve, odnosno kačkavalje i tvrde sireve koji sadrže više od 45 odsto mlečne masti i koji mogu da pojačavaju upalne procese u organizmu.

Ne propustite