Vlada FBiH: Ove godine je izvjesno značajno povećanje penzija

Tema sedmice
Vlada FBiH: Ove godine je izvjesno značajno povećanje penzija
Nakon današnjeg sastanka u Vladi Federacije BiH saopćeno je kako je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje penzija.

Nakon današnjeg sastanka u Vladi Federacije BiH saopćeno je kako je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje penzija, piše N1.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Federalnog zavoda PIO Zijad Krnjić održali su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

Glavni zaključak sastanka je da je u ovoj godini izvjesno značajno povećanje penzija kroz redovno i vanredno usklađivanje, a koje će omogućiti izmjene i dopune Zakona o PIO.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PIO uvršten je, nakon urgencije premijera Novalića, kao prva tačka prijedloga dnevnog reda sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za 17. februar ove godine. Pomenute izmjene i dopune već su ranije podržane na Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

O preciznom iznosu uvećanja penzija još nije moguće govoriti jer se još čekaju tačni statistički parametri na osnovu kojih će taj rast biti omogućen.

"U ovom sazivu smo se najviše bavili penzionim sektorom. Ovaj sastanak s predstavnicima penzionera smatram samo jednim u nizu naših sastanaka koje smo ustanovili kao dobru praksu od početka rada ove Vlade. Trenutni ekonomski pokazatelji, iako moramo sačekati zvaničnu statistiku, i nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o PIO u Domu naroda, nam dozvoljavaju da kroz redovno i vanredno usklađivanje značajno povećamo iznos penzija za nama veoma bitnu kategoriju stanovništva, za koju smo odlučili da ima našu posebnu pažnju", rekao je premijer Novalić predstavnicima penzionera.

Resorni ministar je istakao da su prenzioneri prioritet Vladi FBiH, te da se to vidi i kroz Budžet i prioritet isplate penzija.

"Vi ste naši partneri isto kao što su nam partneri i sindikat i poslodavci i svako rješenje koje donosimo vezano za vašu populaciju važno je da donosimo u komunikaciji s vama", dodao je ministar Drljača.

Predstavnici saveza penzionera su pozdravili konačno donošenje zakonskih izmjena i dopuna, te podsjetili da su te izmjene i dopune i ranije mogle biti razmatrane u parlamentarnoj proceduri.

Još jedan od zahtjeva penzionera je bio da ne bude dug period od redovnog do vanrednog usklađivanja ove godine.

Također su istakli da u budućem vremenu, a kada se za to stvore finansijski uslovi, treba raditi na povećanju rasta najnižih penzija

Premijer Novalić je na sastanku, između ostalog, iznio i podatak da su prosječne penzije tokom ovog saziva Vlade FBiH dosad narasle za 15 posto, te da je 2015. godine bilo 385.000 penzionera, a da ih je sada 430.000.

Ne propustite