Danas obilježavanje Igmanskog marša

Bosna i Hercegovina
Danas obilježavanje Igmanskog marša
Prigodnim programom danas će bit će obilježena godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

Prigodnim programom danas će bit će obilježena godišnjica "Igmanskog marša", jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu, piše N1.

Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS organizirat će obilježavanje godišnjice za ograničeni broj sudionika iz BiH i inozemstva, u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite.

Centralna svečanost i program bit će upriličeni kod Spomenika Prve proleterske brigade na Velikom Polju na planini Igman te položeno cvijeće. Za sudionike je planiran je zajednički ručak (grah) na više lokacija i čaj.

Kolona sudionika bit će razuđenija ove godine, a krenut će sa lokacije Brezovača prema Velikom Polju na Igmanu. Usput će položiti cvijeće na partizansko i šehidsko spomen-obilježje, odajući počast žrtvama fašizma i borcima Armije RBiH.

Obilježavanje tog događaja ranijih godina privlačilo je pažnju i mnogih ljubitelja prirode i posjetitelje planine Igman.

Igmanski marš izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i na hladnoći od minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati. Uoči marša Prva proleterska brigada našla se na Romaniji opkoljena jakim njemačkim snagama. Štab Brigade donio je odluku o izvršenju rizičnog, ali jedino mogućeg pokreta. Sudionici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili pokret ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Ne propustite