Šta je zajedničko Putinu i Dodiku, a nije Vučić

Vijesti
Šta je zajedničko Putinu i Dodiku, a nije Vučić
.

Da je Aleksandar Vućić već dugi niz godina u ljubavi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom nije tajna, ni nepoznanica široj javnosti. Međutim, Putin i Dodik nedavno su dobili još jednog ljubitelja njihovog lika i djela među balkanskim liderima.

U odbanu autokratskim vođa stao je niko drugi do predsjednik Hrvatske – Zoran Milanović.

U jeku glasina o ruskoj invaziji na Ukrajinu, Milanović je uspio da se pozicionira u centar pažnje Moskve, gdje mediji danima pišu hvalospjeve o hrvatskom predsjedniku.

„NATO pojačava prisutnost, mi s tim ne moramo ništa, niti ćemo imati išta. Ako dođe do eskalacije povući ćemo do posljednjeg hrvatskog vojnika. To nema veze s Ukrajinom, nego sa Bidenovom politikom. Vidim nekonzistentnost i opasno ponašanje. Ovo se događa u predgrađu glavnog grada Rusije i načini postoje da se Ukrajina sačuva, bar 99 posto, da joj se ekonomski pomogne“, rekao je.

Zatim je objasnio zašto Ukrajini, prema njegovom mišljenju, nije mjesto u NATO-u.

„Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svijetu. Mir. Treba smiriti političku scenu i ne dopustiti da ekstremisti drže pritisak na politiku i zato Hrvatska u tome neće učestvovati. Neće dopustiti, a Plenković neka prijeti Rusiji koliko hoće. Osim što je dva puta posjetio Ukrajinu, ne zna što se događalo. Hrvatska od toga treba pobjeći, kad je požar – zatvaraj vrata”, dodao je Milanović, inače vrhovni komandant oružanih snaga Hrvatske, članice NATO-a.

Heroj Kremlja
Gordan Duhaček, novinar portala Index, smatra da bi bilo iznenađujuće da Milanović ima jasan plan djelovanja. Jedini razumni evropski čelnik, kako ga je opisala “Russia Today”, koristi agresivne izjave, kako bi Hrvatsku postavio u središte sukoba Rusije i Ukrajine, ocijenio je sagovornik portala Nova.rs.

“Milanović je bio u posjeti Krašu, valjda se najeo slatkiša i udario ga je “sugar rush”, pa je sat vremena o svemu i svačemo pričao novinarima. Došao je tako i do teme Ukrajine i Rusije, pa ničim izazvan ponudio i svoju analizu situacije. Problem je što on agresivnim izjavama i dolivanjem ulja na vatru pretvara Hrvatsku u središnju temu krize između Ukrajine i Rusije”, kaže novinar portala Index.

Mačističko busanje u prsa, koje Milanović često praktikuje, rijetko kad dovede do željenih rezultata, upozorava Duhaček.

“Kao bivši diplomata, trebalo bi da zna da nekad najlakše možeš da ispadneš pametan kad ne kažeš ništa“, ističe.

Sankcije Dodiku i izdajnici
Za Milanovića, Dodik je “hrvatski sagovornik”.

„Milorad Dodik je hrvatski sagovornik i ne treba mu uvoditi sankcije. Ako neko iz Hrvatske bude glasao za te sankcije, on je za mene izdajnik“, poručio je Milanović i regionalnu javnost ostavio da se pita – kako je odjednom postao portparol Milorada Dodika.

U obraćanju novinarima, Milanović je isticao da Dodik nije „etnonacionalista, šovinista, i ne širi etničku mržnju“.

“Milanović očito ima i lične simpatije za Dodika, oni su u mnogočemu slični, naročito u bahatom ponašanju i verbalnim ispadima. Politički gledano, Milanović je Dodika zvanično proglasio “partnerom”, te ga brani pred hrvatskim medijima. Milanović smatra da je Dodik ključan za promjenu Izbornog zakona u BiH, a kako bi se ubuduće onemogućilo brojnijim Bošnjacima da biraju člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda“, smatra Duhaček.

Opširnije na portalu Nova.rs.

Ne propustite