JEFTIN ČAJ JE ČUDO ZA SNIŽAVANJE ŠEĆERA U KRVI: Pije se poslije obroka, a evo za koliko vremena djeluje

Objavljeno:28.01.2022 - 16:08
A A A Times Arial

Čaj od listova duda sprječava nagli porast šećera u krvi nakon jela, saopštili su naučnici nakon novog istraživanja.

Za dijabetes tipa 2 karakterističan je visok nivo šećera u krvi, ali srećom, jedan napitak može da vam pomogne u regulaciji.

Kod obolelih od dijabetesa tijelo ne može da proizvede dovoljno insulina ili proizvodi insulin, ali su ćelije otporne na njega. Povišen nivo šećera u krvi može da se reguliše ishranom, lijekovima ili injekcijama, a sve u zavisnosti od ozbiljnosti situacije i procjene ljekara.

Međutim, novo istraživanje pokazalo da i jedan čaj može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi, što ipak nikako ne znači da na svoju ruku možete da prestanete da uzimate lijekovi i zamijenite ih čajem.

Naime, studija objavljena u "Saudijskom žurnalu bioloških nauka" pokazala je da konzumiranje čaja od lista duda može da spriječi veliki skok šećera u krvi, ukoliko se ovaj napitak popije nakon obroka.

Cilj studije je bio da stručnjaci utvrde da li čaj od duda može da pomogne u snižavanju veoma visokog nivoa šećera u krvi nakon obroka koji sadrži dosta ugljenih hidrata.

Za potrebe studije je 28 volontera oboljelih od dijabetesa pilo čaj od dudovog lista, dok je 20 njih pilo neki drugi, "običan" čaj. Nakon doručka su im uzimani uzorci krvi, a efekat čaja od lista duda naučnici su ocijenili kao "veoma značajan".

"Čaj od dudovog lista sprječava povećanje glukoze nakon obroka 90 minuta nakon konzumacije", saopštili su.

(MONDO)