Šta se dešava s vašim organizmom ako pijete toplu vodu?

Porodica i zdravlje
Šta se dešava s vašim organizmom ako pijete toplu vodu?
Drevni lijek koji opušta i liječi tijelo iznutra

Drevni lijek koji opušta i liječi tijelo iznutra

Iako postoji malo naučnih istraživanja koja potvrđuju pozitivan uticaj ispijanja tople vode, mnogi ljudi tvrde da im je upravo ova rutina pomogla da riješe neke zdravstvene probleme i osjećaju se bolje. Body.ba vam donosi prijedloge na koji način možete konzumirati toplu vodu u korist zdravlja.

1. Može ublažiti začepljenost nosa

Držanje šoljice vruće vode i duboko udisanje pare može pomoći u otpuštanju začepljenih sinusa i ublažavanju glavobolje. Pijenje vruće vode pomoći će vam i kod grlobolje, umanjit ćete bol i nakupljanje sluzi.

2. Pomaže probavi

Pijenje tople vode posebno je efikasno za aktiviranje probavnog sistema. Ako ujutro popijete čašu tople vode, stimulisat ćete probavni sistem i pomoći tijelu da bolje probavi i eliminiše hranu. Pijenje hladne vode nakon obroka može biti kontraproduktivno. Hladna voda učvršćuje ulja i masti u hrani koju ste upravo pojeli. To stvara naslage masti i otežava probavu.

3. Pomaže gubitku kilograma

Ako dan započnete ispijanjem čaše tople vode s limunom, pomoći ćete tijelu da razgradi masno tkivo. Topla voda s limunom također kontrolira žudnju za hranom jer limun sadrži pektinska vlakna.

4. Poboljšava cirkulaciju krvi

Akumulirane naslage u nervnom sistemu i naslage masti u tijelu eliminiraju se kada popijete čašu tople vode. Ovaj postupak pomaže u izbacivanju toksina koji su prisutni u tijelu, što dovodi do bolj ecirkulacije. Topla voda također pomaže opuštanju mišića i lakšem protoku krvi.

5. Lakše ćete zaspati

Pijuckanje tople vode za vrijeme večere i prije odlaska u krevet pomoći će tijelu da se opusti i umiri, te ćete lakše zaspati. Također će pomoći u zaustavljanju noćne žudnje za hranom.

Počnite pripremati jutarnju čašu tople vode kao dio svoje rutine, a ako vam ukus tople vode ne prija dodajte limun ili limetu.

Ne propustite