Čedomir Jovanović: U ovom trenutku, Srbija je konfuzna, jako nesigurna

Aktuelno
Čedomir Jovanović: U ovom trenutku, Srbija je konfuzna, jako nesigurna
Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije rekao je kako se Srbija silom prilika suočava sa izborima i nespremna, kao i svaki put do sada.

Čedomir Jovanović, predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije rekao je kako se Srbija silom prilika suočava sa izborima i nespremna, kao i svaki put do sada.

"Nespremna da definiše svoje ključne probleme i da postigne minimalnu saglasnost oko načina na koji će griješiti", naveo je Jovanović.

Ističe da je prošlo vrijeme u kojem je moglo u opoziciji da se traga za rješenjima svega onoga što komplikuje život u Srbiji, ali i svima okolo.

"Ono što je danas našem društvu potrebno, a to je paradokslano zbog velikih međusobnih razlika, potrebno i vama u Sarajevu. To je neki elementarni red i odgovor na jednostavno pitanje za šta se mi ustvari na izborima borimo. Da li su izbori obračuni jednih sa drugima ili su izbori prilika da se dogovorimo sa ljudima oko puta koji kandiduje svako od nas ko na izborima učestvuje do zajedničkog cilja, a taj cilj bi valjda trebala da bude jedna normalna zemlja u kojoj nećemo brinuti zbog onoga što ostavljamo svojoj djeci niti ćemo načinom da koji činimo srećniju našu budućnost i budućnost naše djece bilo koga drugog dovesti u problem i ugroziti njegovu sreću i spokoj", rekao je Jovanović za FTV.

Ističe da je definicija Srbije da je ona faktor stabilnosti na Balkanu.

"To je tako. Od onoga što Srbija radi zavisi da li ona stabilizuje Balkan ili ga destabilizuje. U ovom trenutku Srbija je konfuzna, jako nesigurna. Ja mislim da ne može još dugo da balansira i da nosi taj naslijeđeni teret nekih drugih generacija. I po pitanju Kosova i po pitanju Bosne i po pitanju odnosa sa Crnom Gorom i svoje političke orjentacije Evropa ili Rusija. Kao i u svim drugim situacijama u životu.

Kada prolongirate neke odluke, kad idete linijom manjeg otpora, kada strategiju zamijenite taktikom onda vas na kraju stignu svi ti problemi u trenutku u kojem to najmanje želite i kada ste najmanje sposobni da na njih odgovorite. Dakle, Srbija je danas veliki faktor nestabilnosti u regionu i to je poražavajuće, ali ona to nije samo zbog toga što je njen predsjednik Vučić, niti će se to promijeniti nakon izbora ukoliko recimo Vučić te izbore izgubi, a ja se na izborima kandidujem uprkos svim savjetima i preporukama ljekara, pa da nekim čudom pobijedim.

Kad bi svi drugi mogli da glasaju na tim izborima iz regiona, osim onih koji sa mnom u Srbiji žive, pa ja Vučića pobijedim, ne bi Srbija postala samim tim faktor stabilnosti jer problem Srbije je sistem vrijednosti, problem Srbije su odnosi u našem društvu, problem Srbije je jedna tužna istina koja nas Srbe opisuje kao narod koji nije u stanju da živi ni sam sa sobom, a kamoli sa svima na koje je upućen i koji su na njega upućeni.

Mi živimo uprkos jedni drugima, protiv smo svega oko nas i to je onda odgovor na pitanje da li imate razloga da budete spokojni gledajući u budućnost pred sobom. Nemate, kao što nemamo ni mi ovdje u Beogradu ili u Kraljevu u kojem se trenutno nalazim. Ja zbog toga nisam srećan i ne mislim da je odgovornost isključivo lična i da su rješenja personalna. Previše se predsjednika u Srbiji promijenilo, previše je vlada bilo i otišlo da bi mogli da naivno mislimo kako će poslije izbora samo po sebi sve biti riješeno ukoliko onima koji su danas na vlasti vidimo leđa pa dođu neki drugi. Ne, neće. Nešto drugo se mora desiti", zaključio je Jovanović.

Ne propustite