Rusi će izvesti pomorske vježbe kod Irske, Dablin poručuje – niste dobrodošli

Objavljeno:27.01.2022 - 21:40
A A A Times Arial

Foto: Reuters

Ruska mornarica sprema se da sprovede pomorske vježbe kod irske obale uprkos tenzijama sa zapadnim zemljama oko Ukrajine, saopštilo je danas irsko odjelenje ribarstva.

Irski ribari strahuju da će vježbe koje treba da se održe od 1. do 5. februara u Atlantskom okeanu na 200 kilometara jugozaopadno od irske obale spriječiti njih da love ribu u toj vrlo važnoj zoni za njih. Vježbe će se održavati u međunarodnim vodama, ali je to u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Irske.

Predstavnici Udruženja irskih prerađivača i izvoznika ribe (IFPEA) razgovarali su sa ruskim ambasadorom u Dablinu Jurijem Filatovim i postignut je dogovor koji će omogućiti da se sprovedu vojne vježbe i da ribari idu u ribolov.

Predstavnik udruženja rekao je da su uspjeli da nađu način da se vježbe održe i da se ne prekida ribarenje pomoću uspostavljene tampon zone između dvije strane. On je rekao da se oni ne miješaju u politiku pomorskih vježbi. Ruski ambasador je dao uvjeravanja da ruska mornarica nema namjere da remeti irski sektor ribarenja.

Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja su na najnižem nivou od hladnog rata od kada je Moskva rasporedila desetine hiljada vojnika na ukrajinskoj granici. Rusija demantuje da ima planove za invaziju, ali traži bezbjednosne garancije i da Ukrajini ne bude dozvoljen ulazak u NATO, čiji Irska nije član.

Irski ministar spoljnih poslova i odbrane Sajmon Kovenej je rekao da Dablin nema nikakvu moć da spriječi ove pomorske vježbe, ali je prenio ruskom ambasadoru da one nisu “dobrodošle”.

On je u ponedjeljak u Briselu rekao da nije sada trenutak da se povećavaju vojne aktivnosti i tenzije u kontekstu onoga što se događa oko Ukrajine.