SIPAJTE PREKO KROMPIRUŠE OVAJ PRELIV KAKO BI BILA MEKANA I HRSKAVA: Trik koji će pitu učiniti sočnom na prvi zalogaj

Praktična žena
SIPAJTE PREKO KROMPIRUŠE OVAJ PRELIV KAKO BI BILA MEKANA I HRSKAVA: Trik koji će pitu učiniti sočnom na prvi zalogaj
Pitu krompirušu ste pravili često i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Odlična je za doručak ili večeru uz čašu domaćeg jogurta. Ovaj recept od svih drugih izdvaja preliv. Kada je pita gotova ona se preliva, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte. 

Pitu krompirušu ste pravili često i ne postoji osoba koja će odbiti parče. Odlična je za doručak ili večeru uz čašu domaćeg jogurta. Ovaj recept od svih drugih izdvaja preliv. Kada je pita gotova ona se preliva, a ako želite da bude mekana preliv ostavite da upije, a ako želite da bude hrskava na vrhu, višak preliva izlijte. 

Sastojci:

Za tijesto:

500 g brašna
300 ml vode
20 ml ulja
1 kašika sirćeta
10 g soli

Za punjenje:

300 g krompira
30 ml ulja
60 g crnog luka

Za preliv:

150-200 ml vode 
25 g maslaca 
1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Pomiješajte vodu, ulje i sirće sa malo soli. Sipajte u brašno i umijesite tijesto. Pokrije i ostavite da odmori 20 minuta. Podelite tijesto na 4 dijela i oblikujte loptice. Svaku razvucite na tanak krug, pokrijte i ostavite da odmori nekih 20 minuta. Svaki krug prstima razvucite tanko, skoro providno. Premažite uljem. Krompir skuhajte, a luk isjeckajte i propržite. Zatim pomiješajte i ispasirajte. Sipajte na koru krompir po širini i urolajte, pa napravite kao puža. Ređajte na pleh obložen pek papirom i premažite umućenim jajetom. Pecite u rerni na 180°C oko 25 minuta. Sastojke za preliv skuvajte u tiganju, kada se sjedine prelijte vruću pitu. Poklopite drugom tepsijom i ostavite par minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

Ne propustite