Palmer i Eichhorst: Nema saglasnosti za Izborni zakon, traži se da političari postignu kompromis

Bosna i Hercegovina
Palmer i Eichhorst: Nema saglasnosti za Izborni zakon, traži se da političari postignu kompromis
Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održali su sastanak s međunarodnim izaslanicima za izbornu reformu Matthew Palmerom i Angelinom Eichhorst.

Članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održali su sastanak s međunarodnim izaslanicima za izbornu reformu Matthew Palmerom i Angelinom Eichhorst.

Po završetku susreta u Parlamentu su davali izjave.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst je nakon današnjeg sastanka sa članovima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazala da su razgovarali o dvije važne teme - blokadi državnih institucija i izbornim reformama.

"Veoma sam srećna što sam nazad u Sarajevu nakon nekoliko sedmica. Posjetu smo počeli prvim sastankom ovog prijepodneva. Zahvaljujem se svim članovima zajedničkog Kolegija Parlamentarne skupštine na jutrašnjoj itekako korisnoj diskusiji koju smo imali, mislim da je to bio dobar početak, dobar uvod u tehnički dio radova, koji nam prethode u narednim danima", ovim riječima je započela svoje obraćanje novinarima nakon sastanka.

Istaknula je da EU i sve njene članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH.

"Također ću napomenuti da je postojeća politička kriza neprihvatljiva za građane. Jednako tako bi trebala biti neprihvatljiva i delegatima Parlamentarne skupštine, isto kao što je neprihvatljiva EU i njenim partnerima. Blokada rada Parlamentarne skupštine i institucija na nivou BiH jednostavno obustavljaju sve one životno potrebne aktivnosti koje bi se trebale odvijati", istakla je Eichhorst, prenosi Klix.

Druga tema su bile izborne reforme, oko kojih još uvijek nema kompromisa među političkom elitom.

"Vjerujem da je saglasnost svih političkih subjekata po pitanju izborne i ustavne reforme jedno od ključnih pitanja, međutim do te saglasnosti još nismo došli. Mi smo tražili od političkih subjekata saradnju i kompromise, jako je bitno da svi politički subjekti rade na ovom pitanju", naglasila je Eichhorst.

Naglasila je da je povjerenje u izborni proces značajno narušeno, a da bi vraćanje povjerenja i reformisanje izbornog zakonodavstva napravilo značajan iskorak BiH na putu ka EU.

"Mi smo ovdje da podržimo razgovore koji bi išli u pravcu iznalaženja rješenja u smislu izmjena svih onih diskriminatornih odredbi koje su sadržane u Izbornom zakonu, odredbi koje će unaprijediti integritet izbornog procesa uz usaklađivanje sa EU standardima", zaključila je.

Matthew Palmerom kazao je da je za jačanje institucionalnog okvira BiH Izborna reforma je ključna.

"Da bi BiH izašla iz trenutne političke krize jake i funkcionalne institucije su ključne. Ne radi se o nekom sekundarnome sredstvu ako se radi na tome da se radi na izbornom zakonu i ograničenim ustavnim promjenama. To je prioritet. Bitno ej da se svaki glas čuje i da bude prebrojan i jako je važno da javnost u BiH razumije i shvate da je to tako. Drugo važno je da svi građani BiH jeste da imaju priliku da u ravnopravnoj utakmici se kandidiraju i učestvuju na svim nivoima.

Treće bitno je da su institucije FBiH jake i funkcionalne. Ono što je također bitno da što se tiče BiH, FBiH ona bude u ravnoteži sa RS što će omogućiti funkcionalan Dejtonski sistem. 

Malo je vremena ostalo za postizanje sporazuma. Vrlo je bitno da se izbori i održe kako je planirano na jesen a ako se prave promjene u izbornom sistemu onda ih moramo imati minimalno šest mjeseci prije izbora", kazao je Palmer.

Ne propustite