KAKO IZGLEDA ŽIVOT NA NAJHLADNIJEM MJESTU NA SVIJETU: Temperature -71 °C, pogledajte slike (FOTO)

Aktuelno
KAKO IZGLEDA ŽIVOT NA NAJHLADNIJEM MJESTU NA SVIJETU: Temperature -71 °C, pogledajte slike (FOTO)
Selo Oymyakon u dalekoistočnom dijelu Sibira važi za najhladnije nastanjeno mjesto na planeti - najniža izmjerena temperatura tamo je -71,2 °C. Možete li da zamislite kako u takvoj "ledari" izgleda svakodnevni život?

Selo Oymyakon u dalekoistočnom dijelu Sibira važi za najhladnije nastanjeno mjesto na planeti - najniža izmjerena temperatura tamo je -71,2 °C. Možete li da zamislite kako u takvoj "ledari" izgleda svakodnevni život?

Oymyakon je rusko seoce u republici Saha, na obali rijeke Indigirke, u kojem živi oko 500 stanovnika.

Najniža izmjerena temperatura navodno je –71,2 stepena, dok prosječna temperatura u gradu zimi pada na -58 stepeni Celzijusa, ali tokom ljeta temperature mogu dostići i 25-30° Celzijusa. Vjetar puše vrlo rijetko, a godišnje padne tek nešto više od 200 milimetara kiše.

Kako se selo nalazi blizu sjevernog pola, i dužina dana i noći tokom godine drastično varira — tokom decembra dan traje samo tri sata, a u junu čak 21 sat.

Uprkos svemu tome, zahvaljujući čistom vazduhu, zdravoj ishrani i čistoj vodi, stanovnici Oymyakona su poznati po dugovječnosti.

Ali, kako u tim ekstremima izgleda njihov normalan život?

russija

Za početak, nema mobilne telefonije, jer se uređaji smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju ugrijane garaže, automobile ne gase preko noći, jer ujutro ne bi ni mogli da ih upale.

Zbog problema sa zaleđenim cijevima, kanalizacija nema mnogo smisla, pa se toaleti, uglavnom, smještaju izvan kuća.

Živa se u termometrima zamrzava, čak i mastilo u olovkama, a kad se vrela voda sipa u šolju i prospe u vazduh, pretvara se u snježni oblak.

Jede se meso, uglavnom. Stanovništvo Oymyakona se najvećim dijelom bavi stočarstvom i ribolovom. Zbog izuzetno niskih temperatura i činjenice da se zemljište ledi do dubine od čak 1.500 metara, uzgajanje žitarica, voća ili povrća nije moguće, a u ishrani su, shodno tome zastupljeni divlji plodovi lokalnih biljnih vrsta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matjaz Stopar (@stoparmatjaz)

Među lokalnim specijalitetima izdvajaju se mliječni proizvodi „hajak“ i „kjorčeh“, koji su slični puteru i sladoledu, kao i najpoznatije ojmjakonsko jelo — „stroganina“ (ostrugana svježe zaleđena riba).

U Oymyakonu postoji jedna prodavnica, dom kulture i sportski centar, škole i vrtić. Zanimljivo je da djeca idu u školu čak i kad temperatura padne na -50. Časovi se otkazuju za učenike od prvog do petog razreda samo ako temperatura padne na -52 stepena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lewsky (@live_history365day)

Okolina je bogata nalazištima i rudnicima zlata koji se eksploatišu, kao i izvorima tople vode, a turisti koji zalaze u ove krajeve – uglavnom to čine da bi testirali sopstvene granice.
 

Ne propustite