ŠTA DA RADITE AKO AUTO KRENE DA VAM PROKLIZAVA: Jedan potez na mjenjaču može da vam SPASI ŽIVOT, ali morate znati i ovo

Zanimljivosti
ŠTA DA RADITE AKO AUTO KRENE DA VAM PROKLIZAVA: Jedan potez na mjenjaču može da vam SPASI ŽIVOT, ali morate znati i ovo
.

Vožnja po snijegu i ledu je noćna mora mnogih vozača.

Ulice u Beogradu okovane su snijegom i ledom, a upravo to je jedan od najgorih uslova za vožnju, naročito za vozače koji imaju strah da voze u lošim vremenskim uslovima. Led utiče na ubrzavanje, upravljanje i kočenje, a veoma je važno da budete spremni da djelujete u najgorim uslovima i uspostavite kontrolu nad vozilom. 

Mnogi, čak i iskusni vozači se vode logikom da je bolje sesti u taksi, nego rizikovati u vožnji automobilom. Najneprijatnija od svih situacija je kada nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad vozilom, što se dešava upravo kada je kolovoz prekriven ledom. 

Ovo su 10 korisnih saveta za sve vozače, kako za one kojima je ovo možda prva godina da voze po ledu, tako i za one iskusnije koji možda treba da se podsete nekih pravila.

1. Ako točkovi proklizavaju pri kretanju i po ledu probajte da krenete iz druge "brzine", lagano otpuštajući kvačilo i izbegavajući visoke obrtaje -- to će sprečiti proklizavanje točkova.

2. I po ledu važi savjet da ako u vašem vozilu postoji opcija odabira režima vožnje - izaberite "snow".

3. Nemojte voziti brzo kako ne biste izgubili kontrolu nad automobilom

4. Put kočenja se po ledu i snijegu produžava i za 10 puta! Zato ostavite dovoljno mjesta između vašeg i automobila ispred vas. Računajte na to da možda nećete moći da se oslonite na kočnice kako biste se zaustavili. Zato je najvažnije da po ledu vozite vrlo polako i to je jedini način koji će omogućiti da se koliko toliko bezbjedno zaustavite.

5. U krivinama, prije raskrsnica ili nizbrdice smanjite brzinu ranije kako biste imali kontrolu i bili u odgovarajućem stepenu prenosa prije prolaska.

6. Pješački prelaz je i dalje veoma klizav iako se snijeg otopi, pa je važno da usporite za slučaj da vam pješak "izleti".

7. Proklizavanje po ledu je najveća briga vozača koji voze po zaleđenom kolovozu. Ako vaše vozilo izgubi prianjanje, sklonite nogu sa pedale gasa i usmerite prednje točkove u pravcu u kom želite da se krećete. To ćete najlakše uraditi tako što ćete pogled usmjeriti tamo gdje želite da idete, a ruke će sa volanom uraditi ostalo.

8. Odredite unaprijed putanju - Idite glavnim putevima jer su oni najverovatnije očišćeni ili posuti rizlom.

9. izbjegavajte vožnju uzbrdicama i nizbrdicama, bolje da idete pešaka nego da se nađete u situaciji da vam vozilo prokliza na nizbrdici

10. I kada se led istopi, postoje dionice na kojima je ostao, a one su uglavnom u sjenci drveća ili zgrada.

(MONDO)

Ne propustite