OPORAVLJA JETRU, REGULIŠE ŠEĆER I PRITISAK: Ovo povrće zovu eliksir zdravlja; EVO KAD GA TREBA KONZUMIRATI

Porodica i zdravlje
OPORAVLJA JETRU, REGULIŠE ŠEĆER I PRITISAK: Ovo povrće zovu eliksir zdravlja; EVO KAD GA TREBA KONZUMIRATI
Sa razlogom ga zovu eliksir zdravlja.

Sa razlogom ga zovu eliksir zdravlja.

Hipokrat je svoje pacijente liječio kupusom, a i u tradicionalnoj narodnoj medicini ovo povrće je imalo značajno mesto. Kupusu se pripisuju mnoga lekovita dejstva i to ne bez razloga.

A da li ste znali da crveni ili ljubičasti kupus ima mnogo više vitamina i minerala od bijelog?

Aromatični crveni kupus u poređenju sa bijelim ima niži sadržaj karotina, ali zato ima veći sadržaj vitamina C. Takođe, u crvenom kupusu nalazi se veća količina vitamina E. Kupus je bogat još i fosforom i kalcijumom.

Najbolje ga je koristiti sirovog ili u obliku soka, bilo da ga koristite kao lek ili za detoksikaciju. Naime, dugotrajnim kuvanjem kupus gubi mnogo svojih dragocenih elemenata i postaje prilično nesvarljiv.

Evo šta sve može crveni kupus:

Čisti krv

Veoma je bogat mineralima što doprinosi boljem radu metabolizma, prije svega u pročišćavanju krvi. Zato se smatra veoma značajnom namirnicom za detoksikaciju. Dobro utiče na rad cijelog organizma.

Zbog tih svojstava treba da je zastupljen u ishrani svih ljudi, zdravih i bolesnih, kako mladih tako i starijih.

Delotvoran je i u slučaju artroze, gastritisa, kolitisa, zamora, problema sa aknama, dermatoze, insuficijencije bubrega, jetre i opstipacije.

Poboljšava probavu

Poznato je da crveni kupus ima odličan efekat na probavu jer pomaže telu da proizvodi žuč. To znači da sprječava probleme poput lošeg varenja ili konstipacije. Sok od kupusa je takođe vrlo efikasan kod tretiranja čireva, naročito peptičkog čira.

Umiruje kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj i smanjuje i ublažava sekreciju u disajnim putevima.

Smanjuje nivo holesterola i čisti jetru

Još jedna prednost crvenog kupusa je to što snižava holesterol i mokraćnu kiselinu, zahvaljujući velikoj količini sumpora koju sadrži. Ta količina je zaslužna za njegovu karakterističnu aromu. Nivoi holesterola i mokraćne kiseline se smanjuju usled ovih faktora:

Blagotvorno djeluje na želudac

Tri nepune čaše soka svježeg kupusa na dan najbolji su lijek za čireve na želucu, ali se može piti i preventivno jer blagotvorno djeluje na želudac.

Liječi promuklost

Da ne bi ostali bez glasa, mnogi pjevači prije izlaska na scenu popiju šoljicu neposoljene supe od kupusa, u koju je umiješano jedan žumance.

Umanjuje znakove starenja

Kupusov sok sadrži veliku količinu antioksidanata i vitamina A, C i E, koji vam pomažu da održite kožu hidriranom, mekom, glatkom i sjajnom. Još jedna prednost konzumiranja crvenog kupusa je to što pospješuje stvaranje kolagena, odnosno blokova koji vezuju kožu i tkiva u telu, te održava zdravlje vaših mišića i kože.

Pogoduje dijabetičarima

Konzumiranje crvene verzije ovog povrća će vam pomoći da kontrolišete nivo šećera u organizmu zahvaljujući svom prirodnom insulinu. Ono takođe sadrži malo kalorija i ugljenih hidrata što će umanjiti vašu glad, a neće povećati telesnu težinu. Dobra ideja je da uključite crveni kupus u vidu salate ili cijeđenih sokova, kako biste izbjegli glad.

Novi.ba/Stil.rs

Ne propustite