Usvojene izmjene Zakona o javnim prihodima u FBiH, šta će to značiti za Sarajevo

Aktuelno
Usvojene izmjene Zakona o javnim prihodima u FBiH, šta će to značiti za Sarajevo
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD FBiH) je danas usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (ZD FBiH) je danas usvojio izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

Nakon višesatne rasprave zakon je usvojen s 62 glasa. Osam parlamentaraca je bilo protiv, dok ih je pet bilo suzdržano. Ove izmjene sada mora potvrditi Dom naroda.

Bez adekvatnih analiza

Izmjena ovog Zakona podrazumijeva izmjenu načina raspodjele javnih prihoda kantonima, a koji podrazumijeva smanjivanje pondera Kantonu Sarajevo, da bi se omogućili veći prihodi drugim kantonima. 

Predlagači su rekli da je Sarajevo neopravdano bilo u povlaštenom položaju u odnosu na druge kantone. 

Dževad Adžem, zastupnik DF-a, je pomenuo da je riječ o još jednoj od najtežih tačaka o kojoj se raspravlja bez ikakvih adekvatnih analiza.

Sarajlije protiv ostalih

Miomirka Mila Melank, zastupnica NS, je podsjetila da oni koji sada traže izmjene su i donijeli 2006. godine ovakvu raspodjelu sredstava te da sada huškaju ljude iz Sarajeva protiv ljudi van Sarajeva i obrnuto.

Protivnici izmjena su naglašavali da se u Sarajevu uplati najviše poreza, da je riječ o nagrađivanju onih koji ne uplaćuju dovoljno poreza i da treba uzeti u obzir da je Sarajevo glavni grad.

I zagovornici i protivnici su se usaglasali da je potrebno u budućnosti donijeti novi zakon koji će regulisati ovo pitanje.

Da li je ugrožena ekonomska stabilnost KS?

Vlast u Kantonu Sarajevo je upozoravala da će biti ugrožena ekonomska stabilnost KS ukoliko se ove izmjene usvoje.

- Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona, ekonomska stabilnost KS značajno će biti narušena, dok će pojedini kantoni dobiti nešto manje povećanje. Oni koji godinama ne poštuju zakonske propise i najmanje doprinose uplatama na jedinstveni račun će najbolje proći i biti nagrađeni za takvo ponašanje. Ovakvim ponašanjem vlast pokušava politički kažnjavati KS, a samim tim i njegove građane, zbog gubitka vlasti u ovom kantonu - rekao je Elvedin Okerić, predsjednik Skupštine KS.

Izvor:Avaz

Ne propustite